Tort cu sampanie si capsune

Nu trebuie sa va mai spun cat de mult imi plac capsunele. O stiti deja sau o puteti afla rapid “rasfoind” multele retete cu aceste fructe parfumate si zemoase de pe blog (vezi AICI). Acum, am zis sa mai pregatesc un tort, mai ales ca weekend-ul trecut am avut o aniversare in familie. Plus ca pusesem de ceva timp ochii (in revista “Ioana – secretele bucatariei”) pe o reteta de tort cu crema de sampanie si capsune, ornat cu muuulte fructe si ceva fistic macinat. Sa va mai spun ca a iesit o minunatie de tort si ca sarbatoritul, dar si ceilalti degustatori au fost incantati? Nu cred ca mai este nevoie… Va spun insa ca, desi pare destul de complicat de pregatit, tortul se face relativ usor, doar ca trebuie sa incepeti din timp, deoarece atat crema, cat si tortul asamblat trebuie sa stea la frigider.

Fata de reteta din revista, eu am operat cateva modificari: nu am pus si rubarba, ci doar capsune, iar in crema nu am mai pus coaja si suc de portocala, pentru a pastra cat mai “curate” aromele capsunelor si sampaniei (astfel ca, in total, am folosit doar doua portocale din cele patru trecute initial). Cat despre siropul din flori de soc, va spun ca l-am luat din Ikea, dar merge de minune unul facut in casa. Mai trebuie sa stiti ca din cantitatile de mai jos am obtinut un tort de 2,7 kg.

Ingrediente (pentru 14 portii):
Blat de tort:
– oua 4 buc.
– zahar tos 150 g
– faina 125 g
– zahar vanilinat 1 pliculet
– coaja rasa de la 1 portocala
– praf de copt 1 lingurita
– un praf de sare

Crema de sampanie si capsune:
– capsune 450 g
– sampanie 600 ml
– sirop flori de soc 200 ml
– gelatina 12 foi sau 2 plicuri a cate 10 g
– smantana neindulcita pentru frisca 400 ml
– zahar pudra 50 g

Sirop:
– zahar tos 25 g
– sucul si coaja rasa de la 1 portocala
– sirop flori de soc 2 linguri

Pentru decorare:
– capsune 350 g
– fistic decojit si prajit 60 g
– tort gelee 1/2 pliculet
– smantana neindulcita pentru frisca 100 ml
– zahar pudra 25 g

Tort cu sampanie, sirop de flori de soc si capsune, decorat cu fistic maruntit si capsune

Pentru blatul de tort: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Separati ouale, avand grija sa puneti albusurile intr-un castron perfect degresat si uscat. Bateti albusurile cu un praf de sare pana cand obtineti o spuma aerata. Puneti treptat cele 150 g zahar tos si zaharul vanilinat. In final trebuie sa aveti o bezea densa si lucioasa. Incorporati, tot treptat, galbenusurile (amestecati cu miscari lente, cu un tel) si coaja rasa de portocala. Cerneti faina intr-o farfurie si amestecati-o cu praful de copt. Puneti faina, putin cate putin si amestecand in continuare cu miscari lente.

Tort cu sampanie, sirop de flori de soc si capsune, decorat cu fistic maruntit si capsuneTort cu sampanie, sirop de flori de soc si capsune, decorat cu fistic maruntit si capsune

Turnati aluatul pentru blat intr-o forma de tort, tapetata cu hartie de copt. Bagati in cuptorul incins si lasati cam 30 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii. Scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca total inainte de a-l scoate din forma si de pe hartia de copt. Pentru crema de sampanie si capsune, inmuiati gelatina in cinci linguri de apa rece. Intre timp, pasati 250 g capsune, iar restul de 200 g taiati-le bucati. Topiti gelatina (atentie, sa nu ajunga cumva la punctul de fierbere!!!) si turnati-o intr-un bol, in care ati pus in prealabil vreo 4 linguri de piure de capsune. Omogenizati. Puneti sampania intr-un bol mare, impreuna cu restul de piure de capsune si cu cele 200 ml de sirop din flori de soc. Rasturnati amestecul cu gelatina peste sampanie si omogenizati foarte bine. Bagati in frigider si lasati pana cand incepe sa se intareasca. Bateti smantana (bine racita!) pana aproape obtine frisca. Puneti cele 50 g de zahar pudra si mai bateti cateva secunde. Incorporati frisca in compozitia aproape intarita cu sampanie. Pastrati crema la frigider pana in momentul montarii.

Tort cu sampanie, sirop de flori de soc si capsune, decorat cu fistic maruntit si capsuneTort cu sampanie, sirop de flori de soc si capsune, decorat cu fistic maruntit si capsune

Pentru sirop, puneti pe foc 100 ml de apa cu cele 25 g zahar tos. Lasati sa fiarba cateva minute, pana cand bulele de fierbere devin mari. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca. Incorporati in sirop, coaja si sucul de portocala, precum si cele 2 linguri de sirop din flori de soc. Pentru montarea tortului: taiati blatul in trei discuri de grosimi egale. Asezati un prim blat pe platou si insiropati-l. Puneti o treime din crema (eventual cu spritul) si presarati jumatate din capsunele taiate in bucati. Urmeaza blat, insiropat, inca o treime de crema si restul de capsune. Asezati si al treilea blat si puneti restul de crema (puteti sa nivelati cu crema si marginea tortului). Bagati tortul la rece pentru 4 ore.

Tort cu sampanie, sirop de flori de soc si capsune, decorat cu fistic maruntit si capsuneTort cu sampanie, sirop de flori de soc si capsune, decorat cu fistic maruntit si capsune

Mai aproape de momentul servirii, bateti cele 100 ml de smantana cu cele 25 g zahar pudra pana obtineti frisca. Imbracati in frisca tortul. Marginea tortului imbracati-o apoi in fistic maruntit. Taiati in felii cele 350 g capsune pastrate pentru decor si asezati-le deasupra (ca niste solzi de peste, incepeti din exterior). Pregatiti apoi glazura (conform instructiunilor de pe plic, adica veti folosi 125 ml apa la jumatate de plic). Turnati usor peste capsune. Bagati in frigider pana in momentul servirii.

Tort cu sampanie, sirop de flori de soc si capsune, decorat cu fistic maruntit si capsune

Nu am poza cu tortul in sectiune din motive obiective, dar va arat mai indeaproape cum vine “floarea” din capsune.

Tort cu sampanie, sirop de flori de soc si capsune, decorat cu fistic maruntit si capsune

Calorii: 193 kcal / 100 g (sau 378 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11