La ultima incursiune in magazin, mi s-au oprit ochii asupra raftului cu lipii si tortilla. In minte aveam un gand clar: quesadilla. O quesadilla cu pui si bacon, cu muuulta branza, dar si cu ceva legume, pentru un plus de gust si de sanatate. Iar ca sa fie ospatul complet, nu poate lipsi din peisaj un sos ranch picaaant, ca deh nu poate fi altfel mancarea mexicana. De fapt, ca sa fiu corecta pana la capat, reteta mea e mai degraba pentru o quesadilla Tex-Mex, nu pentru o quesadilla mexicana 100%. Mi-ar fi si cam greu sa fac rost de toate ingredientele (gen branza Oaxaca, din statul cu acelasi nume, sau spanac tamaios). In plus, quesadilla mexicana presupune, de regula, tortilla de porumb, iar eu aveam tortilla din faina de grau. Oricum, pot sa va garantez ca a iesit o nebunie de quesadilla :D.
Eu am preferat ca umplutura piept de pui la gratar (maruntit, evident) si o salsa fresca, cu rosii, ardei gras si ceapa verde. Plus cateva felii de bacon rumenit, cat sa dea o aroma de afumatura quesadillei. Daca doriti, puteti pune si Guacamole, pregatit dupa reteta de AICI. Cat despre dressing-ul ranch, unul dintre cele mai populare din Statele Unite, l-am pregatit din maioneza light (cumparata, de data aceasta) si smantana, cu o adiere de usturoi si ceapa (deshidratate) si o portie considerabila de sos chilli. Pentru o varianta a sosului cu mai putine grasimi, puteti inlocui smantana cu iaurt.
Ingrediente (pentru 4-6 portii):
– piept de pui fara piele si os 1 buc. mare (700 g)
– tortilla de grau 8 buc.
– ardei gras rosu 1 buc. (205 g)
– rosii 1 buc. mare (280 g)
– ceapa verde 1 legatura (65 g)
– bacon crud-uscat 100 g
– branza cheddar rasa 300 g
– sare, piper
Sos ranch picant:
– maioneza 100 g (facuta in casa ori cumparata)
– smantana grasa 200 g
– usturoi pudra 1 lingurita
– ceapa pudra 1 lingurita
– sos chilli 3-5 lingurite (in functie de cat de picant va place)
– ardei iute 1 buc.
– suc de lamaie verde 3 lingurite
– sare
Incingeti o tigaie-gratar si rumeniti, fara grasime suplimentara, feliile de bacon. Scoateti-le pe o farfurie. In aceeasi tigaie-gratar, rumeniti pieptul de pui, taiat in felii si dat cu sare si cu piper. Cand s-a patruns bine si a prins culoare, scoateti si puiul pe farfurie, lasati-l sa se raceasca si taiati-l cubulete. Intre timp, intr-un bol, amestecati rosiile, ardeiul gras si ceapa verde (primele taiate bucatele, ultima, rondele). Potriviti-le de sare si de piper.
Pentru sosul ranch: intr-un bol, amestecati maioneza, smantana, usturoiul si ceapa pudra, precum si sosul chilli (puneti la inceput 3 lingurite, gustati si, eventual, completati). Puneti si sucul de lime, un pic de sare si ardeiul iute, taiat bucatele mici (gustati intai ardeiul si ajustati cantitatea dupa gradul de iuteala). Daca nu serviti imediat quesadilla, pastrati sosul ranch la rece. Cand vreti sa serviti quesadilla, asezati o tortilla pe un tocator mare si distribuiti pe ea cate un sfert din cantitatea de pui la gratar, din salsa fresca si din baconul rumenit. Deasupra, imprastiati un sfert din branza cedar rasa. Asezati o tortilla deasupra si apasati usor. Incingeti o tigaie mai mare (sa fie cel putin cat tortilla) si asezati cu grija “sandwich-ul”. Presati pentru ca, pe masura ce se topeste branza, sa se lipeasca bine cele doua lipii. Dupa cateva secunde, intoarceti quesadilla pe partea cealalta cu ajutorul unei farfurii mari. Dupa ce s-a rumenit si pe partea asta, scoateti-o pe o farfurie mare si taiati-o felii (ca pe o pizza).
Serviti quesadilla calda, cu sos ranch picant (peste ea sau, si mai bine, intr-o sosiera).
Calorii: 209 kcal / 100 g.
Yummiiii!