Tort Concorde pentru 2 ani de blogging!

S-au implinit si doi ani de blogging! Doi ani de cand Dino Gurmandino incearca sa va tenteze cu tot felul de retete si va provoaca sa va imbarcati, alaturi de el, in fascinante calatorii culinare. In cifre, cei doi ani de blog inseamna peste 500 de retete si aproape 1.500 de prieteni pe Facebook. Mult mai importante decat indicatorii cantitativi sunt insa alte aspecte: satisfactia ca am invins in “lupta” cu retete catalogate drept complicate, bucuria de a vedea raspunsul vostru la provocarile culinare de pe blog, emotiile participarii la tot felul de proiecte interesante, etc. Mai sunt multe lucruri de spus, de facut si de imbunatatit, asa ca Dino Gurmandino isi continua aventura… Nu inainte de a va invita la o felie virtuala de tort si de a ura “La Multi Ani!” celor care-si sarbatoresc ziua de Sf. Constantin si Elena.

Tortul Concorde, cu bezea si mousse de ciocolata, este un tort dedicat fara doar si poate iubitorilor de ciocolata! Iar daca mai sunteti si mari fani bezea si nici nu va temeti de numarul de calorii din farfurie, atunci e MUSAI sa incercati acest tort, catalogat la unison, de toti care l-au gustat, drept “cel mai bun tort de bezea si ciocolata incercat vreodata”! Zic eu ca nu e de ici, de colo titlul :). Plus ca tortul este de efect, cu a sa infatisare “zburlita”.

Tortul este creatia celebrului patiser francez Gaston Lenotre si a fost inventat prin anii ’70, pentru a marca primul zbor al supersonicului cu acelasi nume. O combinatie ametitoare de bezea cu cacao si mousse de ciocolata neagra, tortul necesita ceva munca, dar merita pe deplin. Iar la final, oricat de greu va va fi sa va opriti dupa o feliuta, este bine sa nu exagerati, date fiind cantitatile mari de zahar si ciocolata pe care le contine.

Va mai spun doar ca, din cantitatile de mai jos, am facut un tortulet mai mare (cam de 18 cm si aproape 500 g) si doua tortulete cam de doua portii (cam 8 cm diametru).

Ingrediente (pentru 8-10 portii):
– albusuri 6 buc. (240 g)
– zahar pudra 280 g
– cacao neagra 60 g
– zahar tos 220 g
– ciocolata neagra 250 g
– unt (82% grasime) 150 g
– oua 4 buc.

Tort Concorde - bezea si mousse de ciocolata

Pentru blaturile de bezea cu cacao: incingeti cuptorul la cea mai de jos temperatura si tapetati cu hartie de copt doua tavi de aragaz. Amestecati intr-un bol 200 g zahar pudra cu cacaoa neagra. Puneti cele 6 albusuri intr-un castron mare, perfect degresat si sters de apa (vedeti AICI alte ponturi pentru obtinerea unei bezele perfecte). Mixati la turatie maxima pana cand obtineti o spuma aerata. Incorporati, treptat, 200 g zahar tos. Apoi, cu o spatula, incorporati si amestecul de cacao si zahar pudra. La final, trebuie sa aveti o spuma densa, lucioasa si foarte batoasa.

Tort Concorde - bezea si mousse de ciocolataTort Concorde - bezea si mousse de ciocolata

Desenati cu un creion, pe hartia de copt, 3 cercuri de 18 cm si 6 cercuri de 8 cm. Aveti grija sa lasati ceva spatiu intre ele, pentru ca bezeaua se umfla, dar sa va ramana si ceva loc pentru betele de bezea. Cate bete? Cate va ies din bezeaua care ramane dupa “desenarea” cercurilor. Betele trebuie sa fie ca de 0.8 cm latime (dupa cum am spus, bezeaua se umfla). Lasati bezeaua in cuptor cam 1 ora si un sfert – 1 ora si jumatate sau pana cand se intareste usor la suprafata. Opriti focul si lasati bezeaua sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa. Eu am bagat ambele tavi o data si am avut grija, pe la mijlocul timpului, sa le rotesc.

Tort Concorde - bezea si mousse de ciocolataTort Concorde - bezea si mousse de ciocolata

Intre timp, pregatiti mousse-ul de ciocolata: rupeti ciocolata bucatele si topiti-o pe baie de abur. Separati albusurile de galbenusuri, avand grija sa puneti albusurile intr-un castron perfect degresat si uscat. Cand ciocolata s-a topit si aveti o compozitie perfect omogena, puneti untul bucatele (atentie, adus la temperatura camerei!). Omogenizati iar. Puneti, cate unul o data, galbenusurile. Puneti si zaharul pudra ramas (80 g).

Tort Concorde - bezea si mousse de ciocolataTort Concorde - bezea si mousse de ciocolata

Mixati albusurile pana obtineti o spuma, dupa care incorporati, treptat, cele 20 g zahar tos ramase. Odata obtinuta bezeaua, incorporati in ea, cu o spatula si miscari lente, compozitia cu ciocolata. Pastrati la frigider mousse-ul pana montati tortul (se va intari, dar isi va recapata supletea cand incepeti sa lucrati cu el si se incalzeste). Pentru asamblarea tortului, incepeti prin a taia bucatele betele de bezea (cu un cutit foarte bine ascutit).

Tort Concorde - bezea si mousse de ciocolataTort Concorde - bezea si mousse de ciocolata

Luati un disc de bezea si puneti peste el, eventual cu spritul, un prim strat de mousse. Urmeaza un alt disc, iar mousse, iar disc. Se imbraca, apoi, tot tortuletul in crema de ciocolata si in bucatele de bezea (gratie mousse-ului, bucatelele se lipesc). Pastrati la frigider pana in momentul servirii.

Tort Concorde - bezea si mousse de ciocolataTort Concorde - bezea si mousse de ciocolata

Presarati un pic de zahar pudra deasupra si taiati felii cu un cutit bine ascutit. Datorita mousse-ului de ciocolata, tortuletele pot fi pastrate in frigider timp de doua-trei zile fara ca bezeaua sa se inmoaie :).

Tort Concorde - bezea si mousse de ciocolata

Nu-i asa ca arata interesant si inedit tortul “zburlit”?

Tort Concorde - bezea si mousse de ciocolata

O felie de tort Concorde de ziua lui Dino Gurmandino :P?

Tort Concorde - bezea si mousse de ciocolata

Calorii: 480 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “Tort Concorde pentru 2 ani de blogging!”

  1. Miha says:

    Wau…ce tort fain…

    La cat mai multi ani deliciosi!

  2. Dino says:

    Multumesc mult, Miha. Si tie cat mai multe retete la fel de interesante si apetisante!

  3. Flora says:

    Vreau si eu o feliutaaaaa !
    La multi ani draga Dino-Gurmandino !

  4. Dino says:

    Multumesc, Flora. Si mai multe feliute pentru tine :).

  5. Mihaela S says:

    Mama mia, si cioco si bezea……….o nebunie pentru papilele mele!
    La multi ani !

    Miha S

  6. Raluca says:

    E ceva ce nu inteleg. In reteta se vorbeste de 3 cercuri cu diametrul de 18 cm si 6 cercuri cu diametrul de 8 cm. Cand ansamblezi tortul la ce bun diferenta asta? Se pun alternativ sa cum? Multumesc

  7. Dino says:

    Raluca, nu se pun alternativ. Cred ca ti-a scapat din text precizarea ca eu am pregatit un tortulet mai mare (din cele 3 cercuri de 18 cm diametru, cu o greutate finala de 500 g) si doua tortulete cam de doua portii (din cele 6 discuri de 8 cm). Deci, tu alegi cum vrei sa faci: un singur tort mare, doua torturi medii sau mai multe micute. Spor la pregatiri!

  8. Daniela says:

    Am facut tortul, singura diferenta este ca am pastrat bezeaua alba, pentru mai mult contrast. Mousse-ul de ciocolata este de departe cel mai bun din cate am incercat pana acum. Felicitari pentru ceea ce faceti si succes in continuare!

  9. […] de Tortul Concorde sau Tortul trio mousse de ciocolata, tortul de fata nu presupune oua pentru mousse-ul de ciocolata […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11