Vi se anunta musafiri si nu aveti prea mult timp la dispozitie pentru cumparaturi si pregatiri? Atunci, nu uitati de quiche. Relativ rapid si destul de usor, veti obtine un antreu delicios si de efect, pentru sase sau opt persoane (in functie de cat de mari taiati portiile si de cat de consistent este quiche-ul). In plus, exista nenumarate variante de preparare (aproape ca puteti pune intr-un quiche tot ce va trece prin cap si aveti prin frigider). Cateva idei de quiche-uri gasiti AICI. Doar pregatirea aluatului necesita ceva timp (de asteptare, mai degraba), dar il puteti face printre picaturi. Sau, daca stiti din timp ca trebuie sa pregatiti o masa festiva, aluatul se poate face inainte. De fapt, tot quiche-ul se poate pregati dinainte in proportie de 90%, urmand doar sa-l bagati in cuptor la momentul oportun.
Tot cam de la ce aveam prin frigider am pornit si eu cand am facut acest quiche. Ceva praz, cativa dovlecei, niste sunca de Praga si cascaval afumat… Iar, pentru un plus de aroma, am pus si niste cimbru. L-am “ascuns” insa in blat :P. Rezultatul s-a dovedit pe placul musafirilor, iar quiche-ul s-a evaporat rapid din farfurii.
Ingrediente (pentru 8 portii):
– faina 350 g
– unt (80% grasime) 200 g
– cimbru uscat 1 lingura
– ceapa 1 buc. (90 g)
– praz 2 buc. (125 g)
– dovlecei 2 buc. (370 g)
– sunca de Praga 300 g
– oua 4 buc.
– smantana lichida (32% grasime) 200 ml
– lapte integral 150 ml
– cascaval afumat 100 g
– sare, piper
Pregatiti un aluat pentru tarta, dupa etapele si instructiunile de AICI, din 350 g faina, 175 g unt si cam 5 linguri de apa rece. Adaugati cimbrul uscat, omogenizati si lasati la rece. Dupa ce ati parcurs etapa de intindere a aluatului si de asezare in forma si urmeaza a doua perioada de stat la rece, incingeti cuptorul la 200 grade Celsius.
Intre timp, curatati dovleceii, radeti-i pe razatoarea cu ochiuri mari si puneti-i intr-un castron. Presarati un pic de sare peste ei si amestecati-i. Taiati prazul rondele si ceapa felii. Bagati tarta in cuptor, pentru a coace “coaja” in orb, timp de 15 minute. Incingeti untul ramas (25 g) intr-o tigaie mai mare si caliti un pic prazul si ceapa. Adaugati, apoi, dovleceii rasi, storsi insa de apa (cel mai rapid ii stoarceti in mana). Intr-un castron, bateti ouale cu laptele, smantana lichida si putin piper macinat.
Scoateti tarta din cuptor, indepartati “greutatile” si hartia de copt. Distribuiti uniform in tarta amestecul de praz cu dovlecei rasi. Distribuiti si sunca, taiata cubulete. Turnati in tarta compozitia de oua si lapte. Imprastiati deasupra cascavalul ras. Bagati inapoi in cuptor si lasati vreo 40 de minute (sau pana cand compozitia de oua s-a intarit, iar tarta a prins o frumoasa culoare).
Scoateti quiche-ul din cuptor si lasati-l sa respire, cam 8-10 minute, inainte de a-l scoate din forma. Asezati-l pe un platou si taiati-l felii. Daca va ramane cumva, quiche-ul poate fi reincalzit a doua zi (la microunde).
Calorii: 274 kcal / 100 g.