Plicuri si “tigarete” cu branza

La sfarsitul saptamanii, mi s-a facut pofta de niste pateuri cu branza sarata. Si cum mai aveam prin frigider niste foi fine de placinta si ceva crema de branza (dar merge si cu branza de vaci), m-am decis sa fac un fel de börek. Zic “un fel de” pentru ca aceste produse de patiserie inventate de otomani se pregatesc, de regula, cu yufka, niste foi subtiri care seamana cu ce se gaseste la noi in magazine pentru placinta, dar totusi diferite. Iar pentru a pastra macar ceva din farmecul aromelor orientale, am presarat pe tigaretele si plicurile mele niste negrilica.

Extrem de populara in Turcia, Egipt, Tunisia, Pakistan si India, aceasta planta (Nigella sativa) este cunoscuta si folosita din timpuri stravechi. Despre semintele ei, supranumite “seminte binecuvantate”, Profetul Mohamed ar fi spus ca sunt “un remediu pentru toate bolile… exceptand moartea”. Nu stiu daca este sau nu asa, dar stiu ca semintele de negrilica au un gust foarte bun si ca merg de minune in combinatie cu branza.

Din cantitatile de mai jos, mi-au iesit 15 tigarete si 12 triunghiuri cu branza. Daca preferati varianta pufoasa, aruncati-va o privire si pe Pateurile cu branza feta.

Ingrediente:
– foi subtiri pentru placinta 280 g
– branza telemea de oaie 400 g
– crema de branza 200 g
– oua 2 buc.
– galbenus 1 buc.
– unt 80 g
– negrilica 5 g
– sare, piper

Plicuri si "tigarete" cu branza si negrilica

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius si topiti untul la microunde. Radeti branza telemea si amestecati-o cu crema de branza, ouale intregi si piper macinat. Omogenizati. Daca telemeaua nu este foarte sarata, puteti pune si un pic de sare. Tapetati cu hartie de copt o tava mare, de aragaz. Luati 2 foi subtiri (aveti grija sa le acoperiti pe celelalte cu un servet curat si umed, pentru a nu se usca intre timp), suprapuneti-le si ungeti-le cu unt. Pentru tigarete, taiati foile suprapuse in fasii cam de 10-11 cm latime. Puneti la capatul fasiilor cate o lingurita de compozitie cu branza, pliati usor marginile (cum se vede in poza) si rulati. Continuati cu celelalte fasii si cu alte foi subtiri (tot cate 2 foi, dupa aceeasi schema).

Plicuri si "tigarete" cu branza si negrilicaPlicuri si "tigarete" cu branza si negrilica

Pentru plicurile cu branza, luati tot cate 2 foi, le ungeti cu unt si le taiati in fasii, doar ca fasiile trebuie sa aiba cam 5-6 cm latime. Asezati o lingurita de branza. Pliati astfel: luati coltul din stanga al fasiei si pliati-l peste marginea din dreapta. Veti avea un prim triunghi, pe care il veti lua de coltul din jos si-l veti plia peste marginea din stanga a fasiei. Si tot asa pana cand se termina fasia, iar branza s-a “sigilat” intr-un triunghi. Odata facute toate tigaretele si plicurile, asezati-le in tava. Ungeti-le cu galbenus si presarati peste ele negrilica.

Plicuri si "tigarete" cu branza si negrilicaPlicuri si "tigarete" cu branza si negrilica

Bagati in cuptorul incins si lasati cam 10-12 minute sau pana cand foile devin crocante si prind o frumoasa culoare. Puteti servi aceste delicioase aperitive cu branza calde sau reci.

Plicuri si "tigarete" cu branza si negrilica

Niste “tigari” de la care nu va veti putea abtine…

Plicuri si "tigarete" cu branza si negrilica

Calorii: 385 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Plicuri si “tigarete” cu branza”

  1. Sami says:

    Buna ziua, de unde pot cumpara semintele de negrilica sau nigella cum ii spune 🙂 Am gasit si denumirea de chimen negru 🙂

  2. Dino says:

    Sami, scuza-ma pentru intarzierea raspunsului, dar nu stiu de ce mi-a aparut asa tarziu mesajul tau :(. Revenind la intrebare, eu am luat din afara, dar am vazut si in piata (la Crangasi, aveau la etaj un stand cu tot felul de mirodenii si fructe confiate). Apoi, mai exista magazine on-line care livreaza. Si-mi amintesc ca-mi spunea cineva ca a vazut si intr-un magazin arabesc, dar nu mai tin minte, sincer, de care era vorba. Sper sa gasesti, totusi :).

  3. […] tineti minte, cand va vorbeam de Plicurile si “tigaretele” cu branza, ca ma plangeam ca nu am gasit yufka, niste foi subtiri, subtiri, ca cele de placinta, folosite […]

  4. […] gurmandino.ro Articole Reteteaperitiv bella aperitiv pateuri Bella foi bella foi de placinta Bella pateuri […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11