Va tot “amenint” de cateva zile cu reteta acestui desert delicios si astazi imi indeplinesc promisiunea. Este vorba de o sarlota ruseasca cu piscoturi si crema bavareza cu miere si capsune. Cu alte cuvinte, zahar aproape deloc si multe fructe, ideal pentru a ne rasfata cu un desert lejer, sanatos, racoritor si parfumat. Cat despre preparare, nu este mare filosofie, mai ales daca aveti forma speciala de sarlota. Eu, una, nu am avut si am improvizat cu ajutorul unui bol de sticla cu forma asemanatoare. Neavand insa canelurile acelea, piscoturile au “fugit” usor cand am turnat crema, astfel ca la final, cand am scos sarlota din bol, exteriorul nu a fost exact cum trebuia sa fie. Daca patiti ca mine, pentru remedierea problemei exista doua solutii: fie imbracam sarlota intr-un strat de glazura (tort gelee, incolora sau rosie), fie o decoram cu frisca, cu spritul. Eu am decis sa o las ca atare, din lipsa de timp, dar si pentru ca sarlota era destinata “uzului” propriu :P.
Sarlota ruseasca (adica sarlota cu piscoturi si crema bavareza) a fost inventata de celebrul chef francez Marie Antoine Carême si numita asa in onoarea Tarului Alexandru I. Mai exista si varianta de sarlota regala, cu aceeasi umplutura ca la sarlota ruseasca, dar in loc de piscoturi sunt folosite felii de rulada.
Revenind la sarlota noastra, evident ca puteti inlocui capsunele cu zmeura, mure sau orice combinatie de fructe de padure va place.
Ingrediente (pentru 8-10 portii):
– piscoturi 125 g
– capsune 700 g
– miere 3 linguri (80 g)
– crema de branza 250 g
– smantana neindulcita (minimum 30% grasime) 200 ml
– zahar pudra 15 g
– lamaie 1 buc.
– tort gelee 1 pliculet
– gelatina 2 pliculete
– ulei 1 lingura
Pulverizati/ungeti cu ulei bolul sau forma in care vreti sa montati desertul. Pentru glazura cu lamaie: stoarceti jumatate de lamaie si puneti sucul intr-un pahar gradat. Completati cu apa pana la 250 ml. Daca aveti sirop concentrat de capsune, puteti pune un pic, avand grija sa va incadrati in 250 ml de lichid! Adaugati zaharul pudra si plicul de tort gelee. Urmati instructiunile de pe plicul de tort gelee. Cand este gata glazura, turnati cateva linguri pe fundul castronului/formei. Puneti restul intr-o farfurie adanca si, rapid, treceti prin glazura piscoturile. Pe masura ce le treceti prin glazura, asezati piscoturile pe peretii formei, cu varful in glazura deja intarita.
Pentru crema bavareza: cu ajutorul blenderului, pasati 450 g capsune, impreuna cu sucul de la jumatatea de lamaie ramasa. Intr-un bol mic, puneti gelatina cu 6-7 linguri apa rece. Cand gelatina s-a umflat, puneti-o sa se dizolve, pe foc mic, avand grija sa nu ajunga cumva la punctul de fierbere. Puneti intr-un bol cateva linguri de piure de capsune si turnati gelatina dizolvata. Omogenizati, dupa care rasturnati peste restul de piure. Omogenizati iar. Intr-un bol inalt, mixati smantana lichida (racita foarte bine, in prealabil, conform regulii). Cand ati obtinut frisca, incorporati in ea crema de branza.
Peste crema de smantana si branza, puneti treptat piureul de capsune cu gelatina. Odata omogenizat amestecul, turnati-l incet in forma, avand grija sa nu se miste piscoturile. Bagati in frigider si lasati cel putin 6 ore (ideal de pe o zi pe alta).
Taiati cu un cutit bine ascutit capetele piscoturilor ramase in afara cremei. Scoateti cu grija, prin rasturnare, sarlota din forma. Decorati-o cu restul de capsune si, daca vreti, cu frisca. Puteti, dupa cum spuneam la inceput, sa imbracati totul intr-un strat de glazura incolora sau rosie.
Iata cum arata si in sectiune sarlota noastra…
Calorii: 130 kcal / 100 g.
Arata nemaipomenit !E usor de realizat,o voi face cu siguranta.
Multumesc mult, Carmen. De aratat, recunosc, se putea mai bine. Gustul este insa super! Spor la pregatiri!