Cheful de hoinareala, de plecat in locuri cat mai indepartate si mai exotice, m-a facut probabil sa-mi amintesc de aceasta reteta. Ayam Masak Merah… sub aceasta denumire gasim un preparat malaezian pregatit de obicei la nunti sau alte evenimente speciale. Despre ce este vorba? Despre bucati de pui condimentate si prajite, invelite apoi intr-un sos picant si parfumat de rosii. Scortisoara, anason stelat, lemongrass, ghimbir si coriandru sunt doar cateva din ingredientele care ofera puiului un gust si o aroma de neuitat.
Eu am pus pulpe inferioare de pui (ciocanele), dar puteti pune orice bucati va plac. Inclusiv puteti lua un pui intreg si sa-l transati in bucati. In ceea ce priveste rosiile, dat fiind ca nu am avut acum niste rosii coapte si zemoase, cu gust, am fost nevoita sa pun pe langa rosiile proaspete si ceva rosii in conserva. Evident ca, daca pregatiti Ayam Masak Merah cand pot fi gasite rosii romanesti gustoase, puneti doar rosii proaspete.
Iar pe post de garnitura, cel mai potrivit este un orez neutru (fiert doar cu un pic de sare), pentru a putea savura aromele puiului.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– pulpe inferioare de pui 8 buc. (950 g)
– boia de ardei iute 1 lingura rasa
– curcuma 1 lingura rasa
– ghimbir 1 buc. de 5 cm
– usturoi 3 catei (10 g)
– scortisoara 1 betigas de 5 cm lungime
– anason stelat 2 buc.
– lemongrass tocat 2 lingurite
– ceapa 2 buc. mari (320 g)
– rosii 2 buc. mari (275 g)
– rosii bucati conserva 400 g
– sos chilli 1-2 lingurite (in functie de cat de picant suportati)
– lapte de cocos 250 ml
– iaurt gras 3 linguri
– coriandru proaspat 3 fire
– ulei de arahide 5 linguri
– lamaie 1 buc.
– sare, piper
Spalati lamaia si radeti-i coaja. Spalati ciocanelele de pui, stergeti-le de apa (prin tamponare cu servete de hartie) si indepartati pielea. Puneti ciocanelele intr-un castron, impreuna cu sucul de la jumatate de lamaie, boiaua de ardei, curcuma, un pic de sare si de piper macinat. Acoperiti castronul si lasati puiul cel putin o ora, ca sa se impregneze bine cu arome. La expirarea timpului, incingeti uleiul intr-un wok si prajiti, pe toate partile, ciocanelele de pui.
Scoateti ciocanelele pe o farfurie si, in uleiul ramas, puneti betigasul de scortisoara si anasonul stelat. Cand mirodeniile incep sa-si dezvolte aromele, puneti ceapa (feliute). Adaugati usturoiul trecut prin presa, ghimbirul maruntit si lemongrass-ul ras. Amestecati si lasati cateva minute. Cand ceapa s-a inmuiat, adaugati rosiile proaspete si din conserva. Lasati alte 4-5 minute, amestecand din cand in cand, si puneti sosul chilli (atentie, la gradul de iuteala!) si laptele de cocos.
Potriviti sosul de sare si piper. Dati focul mic, adaugati iaurtul, dupa care puneti in sos ciocanelele de pui rumenite. Lasati sa fiarba, incet, 8-10 minute (sau pana cand puiul este patruns, iar sosul a scazut). Opriti focul si adaugati coaja rasa de lamaie, sucul de la jumatatea de lamaie ramasa si frunzele de coriandru maruntite.
Serviti imediat, cu orez simplu. Decorati, eventual, cu frunze proaspete de coriandru.
Iata si un prim-plan cu puiul nostru malaezian…
Calorii: 167 kcal / 100 g (fara garnitura de orez).