Nici ca poate fi un moment mai potrivit sa va propun aceasta reteta de salata. Din doua motive. Unul se refera la recomandarea de a consuma cat mai multe legume dupa lunile de iarna si dupa festinurile de Paste si din mini-vacanta de 1 Mai. Iar aceasta reteta va va spulbera cu siguranta preconceptia ca o “banala” salata se preteaza doar pentru regim si ca nu poate fi si delicioasa. Al doilea motiv tine tocmai de mini-vacanta de 1 Mai, cand multi dintre voi s-au indeletnicit cu gratareala. Nu de alta, dar este salata ideala pentru folosirea pieptului de pui si legumelor la gratar care v-au ramas dupa iesirea la iarba verde.
Evident ca, daca nu v-au ramas pui si legume la gratar, puteti face foarte bine salata si acasa, folosindu-va de o tigaie-gratar. Eu asa am facut si a iesit o bunatate si in absenta aromei de gratar cu carbuni. Va mai spun doar ca salata poate fi pastrata o zi la frigider, asa ca puteti lua la serviciu, pentru un pranz rapid, ce va ramane de cu seara.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– piept de pui fara piele si os 300 g
– ardei gras rosu 1 buc. (225 g)
– dovlecel 1/2 buc. (190 g)
– ceapa rosie 2 buc. (140 g)
– rosii 2 buc. (190 g)
– mix de salata 180 g
– branza feta 100 g
– naut fiert 150 g
– masline Kalamata 100 g
– ulei de masline 5 linguri
– usturoi pudra 1 lingurita rasa
– ghimbir pudra 1/2 lingurita
– boia de ardei iute 1/2 lingurita
– otet balsamic 3 linguri
– mustar de Dijon 2 lingurite (25 g)
– sare, piper
Taiati pieptul de pui dezosat in felii. Dati feliile cu putin ulei de masline, putina sare, un pic de piper, usturoiul pudra, ghimbirul pudra si boiaua iute. Lasati puiul cel putin 30 de minute, pentru a se impregna de arome. La expirarea timpului, rumeniti puiul, pe ambele parti, intr-o tigaie-gratar. Taiati dovlecelul rondele de 1 cm grosime, rosiile in jumatate, ceapa rosie felii (tot cam de 1 cm grosime) si ardeiul in sferturi. Pe rand, puneti legumele pe gratar, pulverizandu-le cu un pic de ulei de masline. Pe masura ce le faceti, scoateti-le pe o farfurie.
Pentru vinegreta cu mustar de Dijon, puneti intr-un castronel 4 linguri de ulei de masline extravirgin, otetul balsamic si mustarul de Dijon. Mixati la turatie maxima pana cand obtineti o emulsie. Puneti un pic de piper macinat si pastrati la rece pana in momentul servirii. Cand puiul si legumele s-au racit, taiati-le bucati (mai putin ceapa rosie, pe care o lasati inele). Puneti-le pe toate intr-un castron mare, impreuna cu mixul de salata verde, nautul fiert (spalat si scurs bine de apa), branza feta bucatele si maslinele Kalamata.
Daca serviti salata imediat, puteti turna vinegreta peste amestec, potriviti de sare si gata! Sau puteti servi vinegreta separat, intr-o sosiera. Daca nu serviti salata imediat, nu-i puneti vinegreta, pentru ca salata verde are tendinta sa se inmoaie.
O explozie de culori, arome si texturi, sanatoasa si delicioasa…
Calorii: 155 kcal / 100 g (sau 507 kcal / portia).