Banuiesc ca majoritatea v-ati facut deja planuri pentru aceasta mini-vacanta de 1 Mai. Cum banuiesc si ca nu toti veti merge la mare sau la o pensiune la munte, ci unii se vor relaxa la un gratar la iarba verde. De aceea, m-am gandit ca astazi si maine sa va propun doua retete de friptura pentru gratar. Una de porc, una de pui, pentru a multumi pe toata lumea. Una in stil chinezesc, cealalta cu arome arabesti, pentru satisfacerea tuturor gusturilor.
Iar daca aveti nevoie si de alte propuneri, aruncati-va ochii pe Shish taouk – Frigarui arabesti de pui, Aripioare de pui marinate in whiskey, soia si ghimbir, Somon cu sirop de artar si usturoi, Frigarui de porc cu legume, kaizer si carnaciori, Frigarui de pui cu bacon, Frigarui de pui cu portocala si legume, Frigarui de pui cu arome indiene, Souvlaki – frigarui grecesti si Pulpe de pui glazurate cu miere si mustar.
Cred ca nu mai constituie un secret pentru nimeni recomandarile specialistilor de a marina carnea inainte de a o pune pe gratar in scopul reducerii producerii compusilor cancerigeni. In plus, friptura voastra va avea mai mult gust si va fi mai suculenta. Asadar, nu uitati sa puneti dinainte carnea la marinat. Carnea de porc o puteti lasa la marinat chiar de seara pana dimineata. Cat despre garniturile pe care le puteti pregati, aveti de unde alege. Aruncati o privire AICI si opriti-va asupra unei salate sau garnituri usoare, care sa poata fi pregatita dinainte si sa contina cat mai multe legume.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– cotlete de porc 6 buc. (970 g)
– sos de fasole neagra cu usturoi 4 linguri (200 g)
– usturoi 4 catei (20 g)
– sos de soia 3 linguri
– ulei de susan 1 lingura
– suc de lamaie verde 5 linguri
– ghimbir ras 1,5 linguri
– ulei de arahide 1 lingura
– piper
Indepartati grasimea in exces de pe cotletele de porc. Pentru marinada: amestecati sosul de fasole neagra, usturoiul (trecut prin presa), sosul de soia, uleiul de susan, sucul de lamaie verde, ghimbirul ras, uleiul de arahide si un pic de piper macinat. Omogenizati. Puneti cotletele de porc intr-o punga care se poate inchide cu fermoar. Turnati marinada peste carne, scoateti aerul si inchideti punga. Inclinati-o si miscati-o astfel incat carnea sa fie uniform acoperita cu marinada. Puneti la frigider si lasati la marinat macar 5-6 ore (de preferat peste noapte). Aduceti carnea la temperatura ambianta inainte de a o pune pe gratar. Lasati cam 8-9 minute pe o parte, apoi intoarceti. Daca folositi un termometru, friptura este gata cand carnea are o temperatura interioara de 62 grade Celsius.
Dupa ce luati cotletele de pe gratar, puneti-le intr-o tava, acoperiti-le cu folie de aluminiu si lasati-le cam 10 minute inainte de a le servi.
Calorii: Cum nu iesim la gratar in fiecare zi nu e un capat de tara…