Mi-am propus astazi sa va prezint mai degraba o idee decat o reteta. Nu de alta, dar sunt convinsa ca nu constituie un secret pentru nimeni coacerea sfeclei rosii si transformarea ei intr-o salata cu ulei si otet sau hrean. Este cel mai frecvent mod de pregatire a sfeclei in bucataria romaneasca, alaturi de adaugarea ei la muraturi. Iar asta mi se pare o nedreptate, pentru ca sfecla rosie poate fi consumata sub multe alte forme si in felurite combinatii. O astfel de combinatie v-am prezentat deja, acum cateva luni, cand v-am tentat cu Bors rusesc cu sfecla. Astazi, va propun combinarea sfeclei coapte cu un pic de usturoi si de iaurt grecesc sub forma unei salate racoritoare sau a unui dip.
Daca lasati sfecla mai mare (rasa pe razatoarea cu gauri mari), aveti o delicioasa salata, care poate acompania o friptura la gratar (fara sos sa fie). Daca utilizati blenderul, veti obtine un dip de un roz intens, pe care-l puteti servi cu bastonase de legume crude (tije de telina, morcov, castravete), cu feliute de paine prajita ori cu grisine, crackers sau chipsuri. Pont: incercati sa gasiti niste “crantanele” cu wasabi :). Va garantez ca hreanul japonez merge de minune cu dulceata sfeclei si gustul acrisor al iaurtului!
Ingrediente (pentru 4 portii):
– sfecla rosie 1 buc. mare sau 2 buc. mai mici (690 g)
– ulei 2 linguri
– usturoi 1 catel (4 g)
– iaurt grecesc 150 g
– suc de lamaie 1 lingura
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade. Spalati bine sfecla si intepati-o cu o furculita. Asezati-o pe o bucata mai mare de folie de aluminiu, stropiti-o cu un pic de ulei si “pudrati-o” cu un strop de sare. Strangeti bine folia in jurul sfeclei, astfel incat aburul si sucul pe care si-l lasa sa nu aiba pe unde iesi. Asezati “pachetul” intr-o tava, dati la cuptor si lasati 45-60 de minute sau pana cand, daca intepati sfecla cu o furculita, aceasta intra usor. Atentie, timpul de coacere poate diferi in functie de dimensiunea sfeclei! Odata coapta, lasati sfecla sa se raceasca si curatati-o de coaja. Dati sfecla pe razatoare si puneti-o intr-un castron. Amestecati-o cu usturoiul (trecut prin presa), o lingura ulei de masline, sucul de lamaie, un pic de sare si de piper macinat.
Turnati iaurtul grecesc si amestecati putin. Daca amestecati prea mult, in loc de un frumos contrast alb-rosu, veti obtine o salata roz. In cazul in care vreti sa faceti un dip, utilizati blenderul. Serviti rece si intr-un caz si in celalalt.
Calorii: 112 kcal / 100 g.
[…] • Salata de fructe (nu puneti bezele moi si nici iaurt, ci doar fructele si putin lichior) • Salata de sfecla coapta (nu puneti iaurt) • Supa crema de mazare cu menta (inlocuiti smantana cu o smantana vegetala) • […]