
Stiti ca-mi plac pastele si ca rozaliii creveti sunt si ei in topul preferintelor. Iar daca, pe langa aceste ingrediente, mai punem si niste branza feta, o boare de lamaie si un amestec grecesc de ierburi, din oregano, patrunjel si cimbru, atunci avem un preparat greu de refuzat. Ca sa nu mai spun ca sta bine si la capitolul calorii si ca se pregateste foarte usor si destul de rapid :D. Adica, tocmai bine pentru o masa lejera, la sfarsit de saptamana, cand preferati sa va plimbati sau sa va odihniti in loc sa stati in bucatarie, ori pentru o cina mai tarzie.
Eu am pus niste farfalle tigrate, cu spanac, sfecla rosie, curcuma, rosii, afine si cerneala de sepie, dar puteti pune fundite simple ori alte paste scurte. Apoi, pentru sosul cremos, eu am folosit o smantana proaspata de 32% grasime, diluata cu un pic de lapte (80 ml). Puteti pune insa o smantana proaspata de 25% grasime sau, si mai bine, o smantana lichida. Cum preferati si ce aveti la indemana, atata timp cat este o smantana grasa (a se citi “evitati smantana de 15% sau 18% grasime”). Apoi, in privinta amestecului de condimente, eu am folosit unul grecesc, special conceput pentru branza feta. Il puteti subtitui cu cate o jumatate de lingurita de oregano si cimbru.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– paste 125 g
– cozi de creveti 400 g
– unt (65% grasime) 20 g
– ceapa 1 buc. medie (45 g)
– usturoi 3-4 catei (12 g)
– smantana lichida 250 ml
– coaja de la 1 lamaie
– parmezan ras 50 g
– branza feta 60 g
– patrunjel verde 1/2 legatura
– mix oregano & cimbru 1 lingurita cu varf
– sare, piper
Puneti mai multa apa la fiert, cu un pic de sare. Cand clocoteste apa, puneti pastele si fierbeti-le timpul indicat de producator. La final, scurgeti-le bine de apa. Intre timp, topiti untul intr-o tigaie mare. Caliti un pic ceapa (feliute) si usturoiul (trecut prin presa). Turnati smantana si omogenizati. Adaugati in sos parmezanul ras si mixul de oregano si cimbru. Daca sosul este prea dens, adaugati un pic de lapte cald (50-60 ml). Puneti crevetii, spalati si stersi de apa (prin tamponare cu servete de hartie). Lasati-i cam 3-4 minute, pana cand devin rozalii. Puneti pastele fierte si scurse, branza feta (bucatele) si patrunjelul verde (taiat marunt). Amestecati usor, astfel incat pastele sa fie uniform cuprinse de sos. Puneti si coaja rasa de lamaie si piper proaspat rasnit. Potriviti de sare (si feta si parmezanul sunt destul de sarate) si opriti focul.
Serviti imediat, eventual decorat cu putin patrunjel verde si coaja de lamaie.
Calorii: 182 kcal / 100 g (sau 514 kcal / portia).
Bate vant de Grecia… 🙂