Nu sunt o cunoscatoare a bucatariei chinezesti, dar imi plac anumite preparate. Multa vreme am pastrat oarece distanta fata de aceasta bucatarie deoarece aveam senzatia unor preparate grele, baltind de sos gras. Mi-am dat seama, apoi, ca nu bucataria este de vina, ci modul in care sunt recreate preparatele chinezesti in resturantele de la noi. Mi-am facut curaj si, treptat, dupa o aprovizionare sumara, am inceput sa fac acasa diferite mancaruri. Nu stiu cum or fi ele “la mama lor”, caci nu am ajuns inca in China, dar stiu ca sunt mai gustoase decat cele pe care le-am incercat la restaurant. Prin urmare, va tentez si pe voi sa pregatiti acasa mancaruri chinezesti, iar astazi este randul puiului Gong Bao, picant, cu legume si alune.
Puiul Gong Bao (Gongbao sau Kung Pao) provine din Provincia Sichuan si este usor de pregatit. Fata de reteta originala, am fost nevoita insa sa operez cateva modificari, deoarece nu am avut piper Sichuan si ardei iuti uscati. Alte preparate chinezesti gasiti AICI.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– piept de pui, fara piele si os 1 buc. (550 g)
– alune prajite si nesarate 75 g
– castravete 1/2 buc. (165 g)
– morcov 1 buc. (100 g)
– ardei iute 1 buc. (25 g)
– sos ardei iute 2-4 lingurite (in functie de cat de picant va place)
– ghimbir 1 buc. de 3 cm (12 g)
– ceapa verde 8 fire (125 g)
– usturoi 5 catei mari (25 g)
– maizena 1 lingura
– otet de orez 1 lingura
– sos de soia 4 linguri
– ulei de arahide 4 linguri
– zahar brun 1 lingura (15 g)
– sare, piper
Taiati cubulete pieptul de pui (spalat si sters de apa, prin tamponare cu servete de hartie). Puneti-l intr-un bol, impreuna cu otetul de orez, zaharul brun, 2 linguri sos de soia, 1 lingura ulei de arahide, maizena, un pic de sare si de piper. Amestecati astfel incat puiul sa fie uniform imbaiat in marinada. Acoperiti si lasati-l, la rece, cel putin 30 de minute. La expirarea timpului, incingeti intr-un wok 2 linguri ulei de arahide si rasturnati puiul, cu tot cu marinada in care a stat (in mare proportie, ea va intra de altfel in carne). Prajiti bucatile de pui pe toate partile, dupa care scoateti-le pe o farfurie.
In acelasi wok, incingeti ultima lingura de ulei. Puneti usturoiul trecut prin presa, ardeiul iute (rondele) si ghimbirul (taiat marunt). Dupa cateva secunde (circa 10 secunde), adaugati partea alba de la ceapa verde (taiata rondele). Adaugati morcovul (cubulete) si mai lasati cateva zeci de secunde.
Puneti inapoi in wok bucatile de pui rumenit, impreuna cu 50 ml de apa fierbinte. Lasati sa ajunga la punctul de fierbere si puneti alunele si restul de sos de soia (2 linguri). Dupa unul-doua minute, adaugati cozile de ceapa verde (rondele). Amestecati usor. Puneti sosul de ardei iute (intai 2 lingurite, gustati si, daca este cazul, mai puneti una-doua lingurite). Puiul Gong Bao trebuie sa fie picant, dar voi decideti gradul de iuteala! Potriviti de sare, puneti si un pic de piper si castravetele (curatati-l partial de coaja, taiati-l in doua pe lungime, scoateti-i semintele si taiati-i pulpa in cubulete). Amestecati si opriti focul.
Serviti puiul imediat, cu o garnitura de orez fiert (fara condimente, doar cu un pic de sare).
Daca vreti, puteti decora puiul cu un pic de ceapa verde. Mie, una, mi se pare ca arata foarte apetisant. Nu credeti?
Calorii: 193 kcal / 100 g (fara garnitura de orez).
Buna,
Pentru ca nu ai mancat niciodata chinezeste ca la mama lor preparate iti recomand sa te duci in Dragonul Rosu (transportul e gratuit cu autobuzele lor )si la etaj suntt restaurante chinezesti cu preparate facute de chinezi ca la ei acasa, ba mai mult au si magazin cu sosuri si tot felul de condimente care la noi nu se gasesc,asta asa ca sa simti gustul de acolo al mancarurilor chinezesti si nu refacute de romanii nostri .
O zi cat mai frumoasa !
Multumesc pentru sugestie. Am fost mai de mult in Dragonul Rosu dar, recunosc, nu am mancat acolo. Am sa-ti urmez recomandarea :).
Recomand si eu Dragonul Rosu
A iesit excelent. Am incercat vreo 20 de retete de pui Gong Bao- asta este de departe cea mai simpla si cu cel mai gustos rezultat.
Bravo! Multumesc!
Doar o mica precizare… alunele pot fi de minune inlocuite cu cuperci mun( urechi de lemn)
Tocmai am terminat de mancat puiul gong bao! Un singur cuvant: extraordinar! .. Sau Perfect! Multumesc pt reteta!