Hristos a inviat! Sper ca ati avut parte de sarbatori linistite si imbelsugate si ca ati trecut cu bine peste “testul” oua-drob-friptura de miel-cozonac, proba care poate cauza destule probleme organismului, mai ales daca ati tinut tot postul sau o mare parte din el. Dupa atatea bunatati solicitante, ar fi cazul sa trecem, totusi, pe lucruri mai usoare: salate cu cat mai multe legume, garnituri usoare, peste si pui. Iar salata calda pe care v-o propun astazi este un bun inceput, fiind sanatoasa si gustoasa, cu un aer fresh, gratie vinegretei cu patrunjel si coaja de lamaie. In plus, salata se face foarte usor si destul de repede :).
Daca va place la fel de mult cat imi place mie combinatia cartofi-somon afumat-ceapa, atunci va recomand sa incercati si varianta rece: o salata in care cartofii fierti si fasiile de somon fume sunt imbaiate intr-un sos de iaurt (AICI). Simplu, dar delicios!
Ingrediente (pentru 4 portii):
– cartofi 4-5 buc. (670 g)
– somon afumat 200 g
– ulei de masline 4 linguri
– ceapa 1 buc. (60 g)
– patrunjel 1 legatura mica
– lamaie 1/2 buc.
– usturoi 1 catel mare (5 g)
– sare, piper
Taiati cartofii (curatati de coaja si spalati) in cubulete. Intr-o tigaie mai mare, incingeti 2 linguri ulei de masline. Puneti cartofii si cam 2 linguri de apa. Amestecati usor, astfel incat toate cubuletele de cartofi sa fie acoperite cu ulei, dati focul mic si acoperiti tigaia. Lasati cam 5 minute, dupa care intoarceti cartofii. Lasati-i in continuare pana cand sunt patrunsi (cam inca 5-6 minute). Prin combinatia apa-ulei-foc mic, cartofii se vor inabusi dar, in acelasi timp, se vor rumeni usor. Intre timp, puneti intr-un castron restul de ulei de masline (2 linguri), patrunjelul tocat, coaja rasa de la jumatate de lamaie, sare, piper macinat, catelul de usturoi trecut prin presa si cam 1 lingura de suc de lamaie.
Cand cartofii s-au patruns si rumenit, puneti ceapa (bucatele), un pic de sare si de piper. Amestecati usor si mai lasati cam 3-4 minute, cat sa se inmoaie un pic ceapa. Intre timp, bateti cu telul vinegreta cu patrunjel si usturoi. Opriti focul si incorporati somonul afumat, taiat fasiute.
Distribuiti in boluri si stropiti salata calda cu vinegreta cu patrunjel si usturoi.
Calorii: 182 kcal / 100 g.