Ciorba de miel à la grec

Vizitatorii fideli ai blogului stiu ca nu ma prea omor dupa carnea de miel, decat daca este in combinatie cu verdeturi sau mirodenii capabile sa-i mai estompeze mirosul si gustul specifice. Iar ciorba pe care v-o propun astazi corespunde perfect cerintei: ceapa verde pusa in cantitate mare “taie” din miros si echilibreaza gustul, iar sucul de lamaie confera lejeritate ciorbei. Este vorba de o ciorba de miel à la grec, usor de pregatit, dar deosebit de gustoasa. Numita “magiritsa”, aceasta este de fapt ciorba traditionala de Paste a grecilor.

Reteta traditionala presupune maruntaie de miel, dar cum acestea au la noi alta destinatie, drobul, am pus bucati de carne cu os: niste coaste si o pulpa. Se poate pune si capul mielului, daca aveti, dar mie, una, imi displace profund sa vad capatana in oala :(. Cat despre prepararea in sine, nu este nimic complicat, cu exceptia sosului avgolemono, o combinatie de oua, suc de lamaie si supa de carne. Daca aveti insa grija ca ouale sa fie la temperatura camerei si daca respectati indicatiile, va va iesi perfect. Garantat :).

Ingrediente (pentru 8 portii):
– carne de miel cu os 1 kg
– ceapa verde 6 legaturi (515 g)
– marar 1 legatura mare
– orez 150 g
– lamai 3 buc. mari
– oua 3 buc.
– tije telina 2 buc. (60 g)
– sare, piper

Ciorba de miel à la grec, cu ceapa verde si sos avgolemono, cu oua si lamaie

Puneti 3 l de apa intr-o oala. Spalati foarte bine carnea de miel si taiati-o in bucati. Cand apa clocoteste, puneti carnea. Luati spuma care se formeaza pana cand nu se mai aduna deloc deasupra. Dati focul mic, semi-acoperiti oala si lasati sa fiarba cam o ora. Daca faceti ciorba cu maruntaie, acestea se scot, dupa ce au fiert, si se taie bucati, iar supa se strecoara. Daca folositi, ca mine, alte bucati de carne, le lasati asa cum sunt. Daca ati spumuit bine, supa ar trebui sa fie clara, de un galben pal. Curatati ceapa verde, spalati-o si taiati-o bucatele. Puneti-o in supa, impreuna cu mararul (spalat si maruntit). Lasati cateva minute, dupa care adaugati orezul spalat si scurs. Cand orezul a fiert, potriviti supa de sare. Opriti focul. Bateti ouale intr-un castron, impreuna cu sucul de la cele trei lamai. Luati din supa fierbinte, cate un polonic, si inglobati-o, treptat, in amestecul de oua si suc de lamaie. Procedati asa pana cand amestecul ajunge la o temperatura apropiata de cea din oala. Turnati incet, inapoi in oala, sosul. Daca ati avut grija sa opriti focul si ati inglobat incet supa fierbinte, ouale nu se vor “coace”, iar ciorba va capata o uniforma culoare alba.

Ciorba de miel à la grec, cu ceapa verde si sos avgolemono, cu oua si lamaieCiorba de miel à la grec, cu ceapa verde si sos avgolemono, cu oua si lamaie

Aveti grija cand incalziti ciorba sa nu o aduceti la punctul de fierbere, pentru ca ouale sa nu se coaguleze! Serviti ciorba cu putin piper rasnit deasupra. Dupa gust, fiecare isi mai poate adauga in farfurie putin suc de lamaie.

Ciorba de miel à la grec, cu ceapa verde si sos avgolemono, cu oua si lamaie

Calorii: 73 kcal / 100 g (sau 378 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11