Blogurile culinare si revistele sunt pline de retete de cozonac. Chiar si pe acest blog gasiti doua retete de cozonac: unul moldovenesc, de la Radu Anton Roman citire, celalalt, cozonac pufos cu ciocolata, reteta din familie, de la mama soacra. Ei bine, va mai propun una :). Ce are aceasta diferit? Trei lucruri: 1. presupune un amestec de faina de grau cu faina de porumb; 2. este framantat dupa metoda Bertinet; 3. una din umpluturile folosite va permite folosirea albusurilor care va raman de la prepararea aluatului de cozonac, mentinand totodata gustul bogat in ciocolata.
Sa luam pe rand cele trei elemente. Primul: faina de porumb (maizena) schimba intr-o oarecare masura textura cozonacului, facandu-l mai pufos si lejer. Ca proportie, eu am pus aproximativ o treime faina de porumb, dar am de gand sa incerc si cu 50-50. Doi: metoda Bertinet de framantare presupune ca aluatul sa fie impaturit in mod repetat, dar cu miscari destul de “violente” (aluatul este ridicat, trantit de masa, intins, ridicat si impaturit). Daca vreti sa vedeti mai exact, aruncati o privire AICI. Trei: umplutura realizata din bezea cu cacao neagra si strat de ciocolata neagra rasa este suficient de usoara pentru a lasa aluatul sa creasca in voie, dar are acelasi gust intens ca la crema de ciocolata pe care v-am descris-o la Cozonacul pufos cu ciocolata I. De altfel, se poate observa si din poze diferenta dintre cozonacul cu ciocolata si cel cu bucatele de rahat: primul a crescut mai mult si are o textura mai lejera.
Cat despre culoarea incredibil de galbena a aluatului, va spun ca se datoreaza exclusiv folosirii unor oua de tara. De asemenea, mai trebuie sa stiti ca din cantitatile de mai jos mi-au iesit doi cozonacei (copti in forme de chec din silicon), cantarind in total 1,3 kg.
Ingrediente:
– faina de grau pentru cozonac 350 g
– faina de porumb (maizena) 150 g
– galbenusuri 5 buc. (4 buc. + 1 buc. pentru uns)
– albusuri 2 buc.
– zahar tos 150 g
– drojdie 25 g
– esenta de vanilie 1 lingurita
– esenta de rom 1 lingurita
– coaja de la o lamaie
– coaja de la o portocala mica
– lapte (3,5% grasime) 100 ml
– unt (80% grasime) 140 g
– ulei 1 lingura
– sare un varf de lingurita
Umplutura:
– albusuri 3 buc.
– zahar tos 50 g
– cacao neagra 20 g
– ciocolata neagra 40 g (eu am pus cu 85% continut de cacao)
– rahat 150 g
Puneti la incalzit laptele. Cand acesta s-a incalzit, dar nu este fierbinte, dizolvati drojdia in aproape 2 linguri de lapte. Cerneti deasupra o lingura de faina de grau si omogenizati. Veti obtine ca o crema densa. Acoperiti castronul si lasati-l, intr-un loc caldut si lipsit de curenti, circa 30 de minute, timp in care maiaua va creste. Intre timp, cerneti intr-un castron mare sau in vasul robotului de framantat, restul de faina de grau. Amestecati-o cu sarea si cu faina de porumb. Separati ouale astfel: 4 galbenusuri intr-un bol, al cincilea pus separat (pentru uns cozonacii), 2 albusuri intr-un castron, celelalte 3 albusuri intr-un alt bol (pentru umplutura cu ciocolata). Bateti cele 4 galbenusuri cu 150 g zahar tos, pana se topeste zaharul si obtineti ca o spuma. Turnati spuma peste mixul de faina si incepeti sa framantati (sau, dupa caz, porniti robotul :P). Cand galbenusurile au fost incorporate in faina, puneti si maiaua crescuta. Continuati sa framantati, manual sau cu robotul. Puneti laptele iar pe foc si topiti in el 125 g unt. Cand untul s-a topit, iar amestecul se mai raceste (sa fie cald, nu fierbinte), turnati-l incet, in fir subtire, in aluat. Evident, robotul framanta in continuare! Dupa ce tot laptele cu unt este incorporat, mai lasati vreo 10 minute sa framante robotul, dupa care adaugati cele 2 albusuri batute spuma batoasa. Mai lasati robotul inca vreo 15-20 de minute. De la inceput si pana acum, ar trebui sa aveti vreo 45-50 de minute de framantat!
Aluatul ar trebui sa fie, in acest moment, omogen si destul de lipicios. Nu va impacientati: la finalul perioadei de framantare va avea alta textura, mai ferma si mai elastica. Ungeti suprafata de lucru cu lingura de ulei. Scoateti aluatul din bol si incepeti sa-l framantati dupa metoda mentionata la inceput: ridicati aluatul, cu ambele maini, trantiti-l pe blat (fiind mai lipicios se va lipi partial), trageti-l spre voi, ridicati-l si pliati-l. Repetati miscarea, timp de 20 de minute :P. Treptat, veti observa ca aluatul isi modifica textura si incep sa se formeze “basicute” alungite, datorita aerului prins in aluat. Incorporati coaja rasa de lamaie si portocala si esentele de vanilie si de rom. Omogenizati si puneti inapoi in castron aluatul. Topiti restul de unt (15 g) si ungeti cu el suprafata aluatului. Acoperiti castronul si lasati aluatul sa creasca, tot in loc caldut si ferit de curenti, pana cand isi dubleaza volumul (la mine a durat cam 3 ore).
Impartiti aluatul in doua. Luati una din parti si impartiti-o iar in doua. Intindeti fiecare parte, presarati pe ele rahatul (taiat bucatele si dat cu un pic de faina). Rulati in doua suluri, pe care le impletiti. Puneti in forma. Daca folositi forme de silicon, nu este nevoie sa le ungeti. In cazul formelor din metal, trebuie sa le ungeti cu grasime si sa le pudrati cu faina!
Luati jumatatea de aluat pusa deoparte si intindeti-o. Bateti, cu mixerul la turatie maxima, cele 3 albusuri puse deoparte. Cand ati obtinut o spuma batoasa si aerata, incorporati treptat cele 50 g zahar tos. Adaugati peste bezea, cacaoa neagra. Omogenizati. Intindeti bezeaua cu cacao peste aluat, iar deasupra presarati ciocolata neagra rasa. Rulati cu grija. Cu un cutit bine ascutit, taiat ruloul in doua pe lungime si impletiti cele doua parti. Aceasta etapa produce destul de multa mizerie (din cauza bezelei care se intinde pe masa, cu ciocolata), asa ca, daca vreti sa evitati, puteti sa faceti si cozonacul cu ciocolata dupa modelul celui cu rahat (adica, doua suluri separate). Puneti si cozonacul cu ciocolata intr-o forma.
Asezati formele in acelasi loc caldut, ferit de curenti, acoperiti-le cu un servet curat si lasati-le pana cand aluatul isi dubleaza iar volumul (la mine, a durat de data aceasta cam o ora si un sfert). Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Ungeti cozonacii cu galbenus (cel pus deoparte) si bagati-i in cuptor. Dupa 15 minute, cresteti temperatura la 180 grade Celsius. Mai lasati-i cam 30-35 de minute sau pana cand cozonacii trec testul scobitorii, iar deasupra au prins o frumoasa culoare.
Scoateti cozonacii din forme doar cand s-au racit total. Taiati felii doar cat se mananca o data, iar restul pastrati, timp de 4-5 zile (daca rezista atat :P) in folie de aluminiu (sa nu patrunda aerul la ei, ca sa nu se usuce).
Se poate observa textura un pic diferita a cozonacilor, gratie fainii de porumb si a metodei de framantare.
Inca o poza cu una dintre “vedetele” noastre :P…
Calorii: 385 kcal / 100 g.
Iti doresc sa ai un Paste luminat, linistit si cu ganduri bune. Hugs.
Multumesc, draga Brindusa, pentru urari :). Sa avem cu totii o sarbatoare linistita si plina de lumina, alaturi de cei dragi! Te pup si sa ne revedem cu bine!