Inainte de a trece la retete de cozonac, ciorba de miel si altele, atat de cautate in aceasta perioada, imi permit sa va mai retin atentia cu o tarta, delicioasa si vesela. Pentru ca, la urma, urmei, mai trebuie sa avem si alte preparate pe masa de Paste, nu? Iar daca mini-tartele fratuzesti cu ceapa de ieri nu v-au convins, poate va inspira propunerea de astazi, cu branza de capra si rosii cherry. Va garantez ca se “asorteaza” pe masa cu ouale rosii si drobul de miel :D. In plus, se pregateste foarte usor si destul de rapid, asa ca, daca vi se anunta mai multi musafiri, va ofera solutia iesirii din impas.
Tarta de astazi reprezinta, practic, o variatiune la Tarta cu branza de capra si rosii cherry prezentata in urma cu aproape un an de zile. Ce este schimbat? In locul stratului iute-acrisor de mustar de Dijon, avem o “patura” dulceaga de ceapa calita, pentru aroma adaugam si niste cimbru, iar pentru un plus de gust si bogatie presaram parmezan ras. De buna calitate, ca sa nu stricam farmecul tartei :P. Si, tot cu gandul la sarmul mediteranean, este indicat sa folositi, daca se poate, ierburi proaspete (busuioc si cimbru) si nu uscate (cum am pus eu).
Ingrediente (pentru 6 portii):
– aluat foietaj 1 foaie (400 g)
– ceapa 1 buc. mare (150 g)
– usturoi 2 catei (7 g)
– branza de capra 100 g
– parmezan 40 g
– rosii cherry 12 buc. (165 g)
– vin alb sec 2 linguri
– busuioc uscat 1 lingura rasa
– cimbru uscat 1 lingurita
– ou 1 buc.
– ulei de masline 2 linguri
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Intindeti foaia de aluat, intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Decupati o banda, de jur imprejur, cam de 1,5 cm latime. Bateti oul si, cu o pensula, ungeti marginile foii. Lipiti benzile de aluat pe marginile foii, astfel incat sa aveti ca o bordura. Intepati cu o furculita baza tartei si ungeti iar marginile cu ou. Bagati tava in cuptor si lasati-o cam 10 minute (cat sa se umfle un pic aluatul si sa devina putin crocant). Scoateti tava si mariti temperatura la 220 grade Celsius. Intr-o tigaie, incingeti uleiul de masline si caliti ceapa (feliute) si usturoiul (trecut prin presa). Adaugati jumatate din ierburile uscate, vinul alb, un pic de sare si de piper macinat. Amestecati si opriti focul.
Distribuiti ceapa si usturoiul calite pe suprafata tartei, dupa ce ati mai uns o data cu ou marginile acesteia. Asezati branza de capra (bucatele) si rosiile cherry (felii). Puteti sa le asezati astfel incat sa delimitati practic bucatile in care va fi taiata ulterior tarta sau, pur si simplu, “haotic”, fara vreun model anume. Presarati parmezanul ras, restul de ierburi si inca un pic de piper proaspat rasnit.
Bagati iar tava in cuptor si mai lasati circa 15 minute sau pana cand bordura de aluat s-a umflat frumos si a prins un pic de culoare. Serviti tarta calda (adica, lasati-o un pic sa “respire” dupa ce o scoateti din cuptor), taiata in bucati.
Calorii: 407 kcal / 100 g.