Mini-tarte frantuzesti cu ceapa

Imi imaginez ca zilele acestea faceti planul de cumparaturi si de pregatiri pentru sarbatoarea Pastelui, mai modificati pe ici, pe colo meniul gandit pentru masa speciala de Inviere si cautati printre colegi si cunostinte ponturi despre magazinele cu cele mai bune preturi la carnea de miel si altele. Ei bine, daca nu va numarati printre cei pasionati de carnea de miel – in feluritele ei moduri de preparare, de la drob la ciorba si, apoi, la friptura -, nu trebuie sa disperati. Se poate concepe un meniu special si cu altfel de preparate. Iar intr-un astfel de meniu, eu as include categoric o tarta frantuzeasca (quiche, mai exact). Si, slava Domnului, aveti de unde alege la acest capitol: Quiche cu somon afumat si branza de capra, Quiche cu praz si kaizer sau clasicul Quiche Lorraine. Ei bine, astazi va mai propun ceva: Quiche cu ceapa si branza Gruyere.

Puteti face o singura tarta, mare, sau mai multe tartelette, cum am facut eu. Aceasta a doua varianta se preteaza foarte bine si pentru o masa tip bufet. Ca aluat, eu am pregatit un pate brisee, conform instructiunilor de aici, din 180 g faina, 90 g unt si vreo 2 linguri de apa rece. Ca orice quiche, este recomandat sa serviti tarta calduta.

Ingrediente (pentru 10 buc.):
– aluat pentru tarte 270 g
– ceapa 4 buc. (370 g)
– oua 2 buc. mici
– smantana lichida 100 ml
– branza Gruyere rasa 100 g
– ulei de masline 2 linguri
– nucsoara 1 lingurita
– sare, piper

Mini-tarte frantuzesti cu ceapa si branza Gruyere

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Intindeti aluatul intr-o foaie subtire (cam 3 mm grosime). Decupati discuri in aluat, cu ajutorul unui pahar, si asezati aluatul in forme. Apasati usor, pentru ca aluatul sa se muleze pe forme, si indepartati surplusul. Procedati la fel pana terminati tot aluatul. Bagati formele in frigider pentru 15-20 de minute. Scoateti-le, asezati in fiecare tarta hartie de copt si, apoi, boabe de fasole (sau ce folositi voi pentru copt in orb). Bagati tartutele in cuptor si lasati-le cam 15 minute. Intre timp, caliti ceapa (feliute) in uleiul de masline. Scoateti tartele din cuptor, indepartati “greutatile” si hartia de copt si distribuiti ceapa calita.

Mini-tarte frantuzesti cu ceapa si branza GruyereMini-tarte frantuzesti cu ceapa si branza Gruyere

Intr-un castronel, bateti ouale cu smantana. Adaugati sare, piper macinat si nucsoara. Cu o lingura, turnati din amestecul de oua si smantana in formele de tarta. Deasupra, asezati branza Gruyere rasa.

Mini-tarte frantuzesti cu ceapa si branza GruyereMini-tarte frantuzesti cu ceapa si branza Gruyere

Bagati iar tartele in cuptor si lasati-le inca 25-30 de minute, pana cand aluatul se rumeneste un pic, iar branza topita de deasupra se transforma intr-o crusta aurie. Scoateti tartele, lasati-le sa se raceasca un pic si serviti-le.

Mini-tarte frantuzesti cu ceapa si branza Gruyere

Calorii: 294 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11