Stiu ca este inca post si ca nu este frumos sa va tentez cu o asemenea bunatate de friptura, dar m-am oprit asupra ei din doua motive: merge foarte bine pentru o masa mai speciala si imi ofera ocazia sa va prezint o alta idee de folosire a pesto-ului de leurda, detaliat acum cateva zile. Sa le luam pe rand. Nu tuturor le place carnea de miel, asa ca se orienteaza pentru masa de Paste spre alte carnuri: pui, porc sau vita. Iar cum carnea de porc figureaza, pentru multi, in topul preferintelor, aceasta friptura imbaiata intr-un sos dulce, iute si usor afumat poate constitui varianta ideala. Apoi, cum la friptura trebuie si o garnitura, ce poate fi mai potrivit decat un piure de cartofi, dar nu unul obisnuit, ci unul de primavara, improspatat cu leurda.
Pentru friptura, va trebuie o felie de pulpa cu os (gasiti in hypermarketuri), dar, in lipsa acesteia, cred ca merg si niste cotlete de porc. Pentru o masa cu mai multi invitati, va recomand insa sa mergeti pe ideea pulpei, este mai gustoasa si, in plus, de efect. Daca nu aveti sirop de artar, puteti inlocui cu miere. Pentru prepararea pesto-ului de leurda, gasiti AICI indicatiile. Cat despre piure-ul cu pesto, se face exact ca un piure cu pesto genovez (cel clasic, cu busuioc), pe care-l gasiti AICI.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– pulpa de porc 1 felie (1,5 kg)
– mustar de Dijon 4 linguri (100 g)
– sirop de artar 4 linguri (50 g)
– gem de caise 4 linguri (120 g)
– sos Worcestershire 3 linguri
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Spalati pulpa de porc si stergeti-o de apa, prin tamponare cu servete de hartie. Cu un cutit foarte bine ascutit, crestati soriciul de pe marginea feliei (in acest fel, felia nu se va strange cand o puneti la fript). Dati felia de pulpa cu sare si piper si asezati-o intr-o tava-gratar bine incinsa. Cand a prins culoare pe o parte, intoarceti-o pe partea cealalta, cu grija. Asezati felia de pulpa intr-o tava. Intr-un castronel, amestecati siropul de artar, gemul de caise, sosul Worcestershire, 50 ml de apa si mustarul de Dijon.
Cand ati obtinut un sos omogen, turnati-l peste carne. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si bagati-o in cuptorul incins. Lasati 30 de minute, dupa care indepartati folia si mai lasati circa 20 de minute (sau pana cand carnea este patrunsa). Opriti focul, acoperiti iar tava si lasati cam 10 minute (carnea isi va recapata suculenta).
Serviti friptura de porc impreuna cu piureul de cartofi cu pesto de leurda.
Calorii: 370 kcal / 100 g.
[…] doriti o combinatie mai indrazneata, puteti incerca sa va surprindeti musafirii cu o Friptura de porc cu mustar, gem de caise si sirop de artar sau cu o Friptura de porc in sos de bere, cu legume, chimen si maghiran. Daca, in schimb, nu […]