Recunosc, cu oarece rusine, ca pana acum cinci-sase ani nu stiam ce este leurda, cum arata ea si ce gust are. Din motive care imi scapa, nu m-am intalnit cu aceasta planta in bucatele copilariei, iar apoi, din inertie, probabil, nu am bagat-o in seama. A fost nevoie sa ma tot lovesc, prin diferite reviste, de articole in care erau explicate beneficiile acestei plante primavaratice pentru a-mi fi trezita curiozitatea si a o cauta in piata. Gandindu-ma ca, poate, sunt si alte persoane care nu cunosc prea bine ce este leurda si la ce poate fi ea folosita, m-am aprovizionat saptamana trecuta cu cateva legaturi si m-am apucat sa o pregatesc. Prima etapa: pesto de leurda. Este un sos dens, asemenea pesto-ului de busuioc, atat de iubit si de raspandit, obtinut din leurda, seminte de pin, parmezan si ulei de masline extravirgin. Se pregateste in doar cateva clipe si se poate pastra in frigider, timp de cateva zile, intr-un recipient bine inchis. Nu am incercat sa pastrez pesto-ul de leurda mai mult timp, dar am inteles ca se poate, in borcane sterilizate si inchise etans.
Numele sub care leurda mai este cunoscuta in popor – usturoiul ursului, usturoita, usturoi salbatic sau usturoi de padure -, sugereaza cu ce seamana, ca miros si gust, aceasta planta. Puternic detoxifiant, leurda era cunoscuta si utilizata inca de pe vremea dacilor. Sa nu credeti insa ca ea este raspandita si apreciata doar pe meleagurile mioritice (unde o gasim in salate sau sub forma de tinctura ori ulei medicinal). Nu, o gasim in majoritatea tarilor europene. Sub ce forma? De la supa de urzici cu leurda, la omleta cu leurda, paste cu leurda, piure cu leurda, risotto cu leurda, somon cu leurda, etc.
Eu mi-am propus, in aceasta faza, sa va propun niste paste cu leurda si, apoi, un piure cu leurda, pregatit pentru a acompania o delicioasa friptura de porc la tava. Pesto-ul de leurda poate fi pregatit cu mojar si pistil sau, mai rapid si mai comod, cu un blender. Alegeti voi modalitatea care va convine. Eu am optat pentru “scurtatura” :P. Mai important decat “cum” este “ce”… adica, ingredientele folosite. Pentru a nu stirbi din farmecul pesto-ului, este recomandat sa folositi un parmezan de buna calitate si un ulei de masline extravirgin.
Ingrediente:
– leurda 1 legatura (65 g)
– seminte de pin 25 g
– parmezan 25 g
– ulei de masline extravirgin 3 linguri
– sare, piper
Puneti semintele de pin si parmezanul in recipientul blenderului. Tocati cateva secunde, pana cand semintele si parmezanul se transforma in graunte. Adaugati leurda (spalata si stearsa de apa, prin tamponare cu servete de hartie). Pulsati pana cand leurda se omogenizeaza cu semintele si parmezanul. Treptat, incorporati uleiul de masline, pulsand in continuare.
In aceasta etapa, ar trebui sa aveti deja un sos dens, ca o crema, de un verde intens. Potriviti de sare si de piper. Asezati intr-un bol sau intr-un borcanel. Pentru a pastra in frigider cateva zile, mai puteti pune un pic de ulei de masline extravirgin deasupra, ca o pelicula care sa protejeze sosul.
Calorii: 469 kcal / 100 g.
[…] Am facut, intai, Ciorba de loboda si Piure de urzici, apoi am executat, din o parte din leurda, un Pesto de leurda (l-am planificat atat pentru niste Spaghete cu pesto de leurda si rosii cherry, cat si pentru alte […]
[…] multe bunatati cu aceasta planta minunata. Printre altele, am preparat repejor o portie tripla de Pesto de leurda, dat fiind ca aveam de gand sa pregatesc nu doar Spaghetele cu pesto de leurda si rosii cherry, ci […]
[…] Combinatia pui-pesto nu este deloc noua, fie ca vorbim de pesto genovez (cu busuioc), sicilian (cu rosii si migdale) sau calabrez (cu ardei gras copt si piper). Si, atunci, de ce nu ar merge si cu pesto de leurda? Bineinteles ca merge, ba chiar de minune. Iar daca punem si niste jambon crud-uscat, atunci obtinem o adevarata simfonie a gusturilor in farfurie. Cremozitatea este asigurata de bucatele de mozzarella (fie, puteti pune si cascaval), infasurate cu grija in pieptul de pui, astfel incat, atunci cand taiem, sa se reverse in “valuri”. De unde pesto de leurda? Facut in casa, bineinteles . Cum? Dupa instructiunile de AICI. […]
Am facut-o si eu dupa reteta ta,am lasat deoparte parmesanul,ca nu aveam. Mi-a placut tare mult.
Mitinitta, ma bucur ca ti-a placut pesto-ul. Este, intr-adevar, foarte buna combinatia de gusturi. Iar textura e foarte cremoasa. Sa incerci, totusi, cand poti, si cu parmezan. Ii da un plus de gust :). O zi si o saptamana frumoase!
[…] planta atat de sanatoasa. Prima operatiune a constat in pregatirea unei portii consistente de Pesto de leurda, pe care l-am folosit in tot felul de combinatii, de la Spaghetele cu pesto de leurda, rosii cherry […]