Piure de urzici – portie de sanatate

Detoxifiante si pline de vitamine, capabile sa echilibreze sistemul de aparare al organismului si sa elimine starea de anemie, urzicile sunt ideale pentru o cura de primavara, dupa lunile de iarna in care, inevitabil, am mancat mai gras si cu mai putine legume. Asadar, profitati din plin de intepatoarea planta si transformati-o in piure cu usturoi sau intr-un pilaf. Pe langa faptul ca sunt foarte sanatoase aceste preparate cu urzici, mai sunt si de post. Si sa nu va imaginati ca noi, romanii, suntem singurii mancatori de urzici. Nuuu, prin Europa gasim, pe langa supa de urzici, chiar si un sos gen pesto si bere de urzici. Iar la irlandezi, intalnim urzicile in omlete, paine si pizza, alaturi de ricotta si ulei de masline infuzat cu usturoi.

Prepararea piurelui de urzici este floare-la-ureche, dar pregatirea urzicilor necesita timp si atentie. In primul rand, urzicile trebuie alese: se aleg doar frunzele, rupandu-se coditele si separandu-se de alte “buruieni” sau paie cu care sunt amestecate. Apoi,  vine spalarea urzicilor, etapa care trebuie efectuata cu atentie pentru a inlatura nisipul si alte impuritati. Iata cum spal eu urzicile: pun cateva maini de urzici intr-un vas mare umplut cu apa, le las sa se inmoaie un pic, apoi le scot cu o spumiera sau cu mainile intr-o tava mare. Adica, NU se scurge apa din vas, deoarece pe fundul vasului se strang nisipul si pamantul! O data efectuata aceasta prima etapa pentru toate urzicile, le mai spal o data, tot in transe, intr-o strecuratoare, lasand sa curga, pret de cateva secunde, jet de apa peste ele, pentru a ma asigura ca sunt intr-adevar curate si nu exista riscul sa ne scrasneasca printre dinti.

Dat fiind ca pot fi gasite o perioada relativ scurta din an, putem pastra urzici, pentru iarna, prin congelare. Dupa curatare si spalare, asa cum am indicat deja, urzicile trebuie oparite si scurse. Se pun apoi in pungute si se congeleaza, iar cand vrem sa le pregatim le punem la fiert asa congelate (precum spanacul).

Ingrediente (pentru 4 portii):
– urzici 800 g
– usturoi 4-5 catei
– faina 1 lingura rasa (16 g)
– ulei 2 linguri
– sare

Piure de urzici

Intr-o oala mai mare, puneti la fiert cam 1,5 l de apa, cu un pic de sare. Cand clocoteste apa puneti urzicile. “Indesandu-le” continuu in apa (pentru ca au prostul obicei sa se ridice la suprafata), lasati-le sa fiarba 10-15 minute, la foc mic. Scoateti-le cu o spumiera si pastrati apa in care au fiert. Tocati-le si puneti-le intr-o cratita, in care ati incins in prealabil uleiul. Frecati bine, cu o lingura de lemn, adaugand din apa in care au fiert urzicile (luati apa cu un polonic, de deasupra, pentru a nu lua si din eventualele impuritati care poate v-au mai scapat la spalare si care s-au adunat pe fundul oalei). Veti vedea ca piureul de urzici se umfla usor si devine pufos. In putina apa in care au fiert urzicile, puneti faina si omogenizati (sa nu aveti deloc cocoloase). Turnati peste urzici, amestecati bine, bine si mai lasati sa fiarba, pe foc mic, cateva minute. Potriviti urzicile de sare. Opriti focul si incorporati in piure usturoiul trecut prin presa.

Piure de urziciPiure de urzici

Serviti piureul de urzici cald sau rece, cu mamaliguta. Mie, una, mi se pare mult mai bun rece. Aaaa, sa nu uit: zeama ramasa de la fiert este foarte buna de baut!

Piure de urzici

Calorii: 72 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Piure de urzici – portie de sanatate”

  1. […] si sumac • Saksuka – Salata turceasca de vinete cu rosii, ardei si cartofi prajiti • Piure de urzici • Tocanita de […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11