Bezea pufoasa si crema matasoasa de vanilie, desavarsite cu bucatele de kiwi acrisor. Cam asa s-ar putea descrie desertul pe care vi-l propun astazi, un desert relativ usor de pregatit (doar rularea foii de bezea ridica ceva probleme), dar suficient de spectaculos pentru ca aceia care-l gusta sa creada ca ati muncit timp indelungat la el. Fata de rulada de bezea propusa anterior, cu mascarpone, fructul pasiunii si capsune, cea de astazi are considerabil mai putine calorii (o portie decenta ca marime, cam de 150 g, e pe la 330 kcal :D).
Vreti un motiv in plus pentru a pune un semn de aducere aminte acestei retete? Va ofera posibilitatea de a utiliza albusurile care va raman dupa pregatirea unei maioneze, unui cozonac, etc. Dupa cum v-am mai spus, puteti pastra albusurile in congelator pana in momentul in care adunati numarul suficient sau pana cand aveti chef sa le transformati intr-un desert delicios. Alte retete pe care le puteti pregati doar cu albusuri gasiti AICI.
Inainte de a va apuca de prepararea ruladei, aveti grija sa scoateti din vreme albusurile din frigider, pentru a ajunge la temperatura camerei. Alte sfaturi utile pentru a obtine o bezea perfecta gasiti AICI.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– albusuri 6 buc. de la oua mari (aproape 300 g)
– zahar tos 270 g
– maizena 2 lingurite cu varf (28 g)
– kiwi 3 buc. (245 g)
– lapte integral 350 ml
– galbenusuri 2 buc.
– praf de budinca de vanilie 3 lingurite cu varf (28 g)
– esenta de vanilie 1/2 fiola
– zahar pudra 20 g
Incingeti cuptorul la 160 grade Celsius. Pentru foaia de bezea: puneti albusurile intr-un castron perfect uscat si degresat. Mixati-le pana cand obtineti o spuma aerata. Incorporati treptat, cate o lingura o data si mixand in continuare la turatie maxima, 200 grame zahar tos. La final, ar trebui sa aveti o spuma foarte batoasa, densa si lucioasa. Pulverizati un pic de ulei intr-o tava de aragaz si tapetati cu hartie de copt (hartia se va lipi de tava). Intindeti, in strat uniform, bezeaua in tava. Bagati in cuptorul preincalzit si lasati vreo 25-30 de minute sau pana cand stratul de bezea s-a intarit la suprafata. Opriti focul si lasati foaia de bezea sa se raceasca, in cuptor, cu usa intredeschisa.
Intre timp, pregatiti crema de vanilie (crema patiserie): puneti laptele la incalzit, pe foc mic. Puneti galbenusurile intr-un castron, impreuna cu zaharul ramas (70 g). Mixati pana cand zaharul se topeste si obtineti ca o spuma. Incorporati maizena si praful de budinca. Puneti, putin cate putin, din laptele cald, pana cand compozitia ajunge la o temperatura apropiata de cea a laptelui din oala. Turnati inapoi in oala si, tot pe foc mic si amestecand continuu, lasati sa ajunga la temperatura de fierbere, timp in care se ingroasa ca o crema. Raciti crema in baie de apa cu gheata (pentru usurinta, o puteti lasa sa se raceasca pe cale naturala). Dati crema printr-o sita si amestecati-o cu esenta de vanilie.
Cand s-a racit foaia de bezea, pe un tocator mare sau intr-o alta tava asezati o hartie de copt (de dimensiuni un pic mari mari decat foaia de bezea). Presarati zaharul pudra pe hartia de copt. Luati foaia de bezea cu tot cu hartia pe care a stat si intoarceti-o (tinand de hartie) cu fata in jos, peste zaharul pudra. Cu mare grija, desprindeti hartia de copt de pe foaia de bezea. Distribuiti peste bezea, in strat uniform, crema de vanilie.
Presarati kiwi-ul, taiat bucatele (dupa ce ati curatat coaja si ati indepartat partea mai lemnoasa). Dintr-un capat, ajutandu-va de hartia de copt, rulati bezeaua.
Tineti rulada in frigider circa 30 de minute inainte de a o taia, cu un cutit foarte bine ascutit si cu lama subtire.
Calorii: 208 kcal / 100 g.