Numite si afine rosii, merisoarele sunt laudate si apreciate pentru efectele lor benefice asupra sanatatii, de la prevenirea infectiilor la protejarea de boli cronice, printre care si cele cardiovasculare. Daca proaspete sunt mai greu de gasit, deshidratate sunt la indemana noastra tot timpul anului, asa ca putem foarte usor sa le introducem in alimentatia noastra in diferite combinatii. Cate propuneri in acest sens gasiti AICI. Eu va tentez, astazi, cu o combinatie de paste, pui, fructe (mere si merisoare) si lactate (smantana si branza cedar). Usor de pregatit si tocmai bun pentru o cina in cursul saptamanii, cand probabil ca multi dintre voi nu au foarte mult timp de stat in bucatarie.
Reteta se preteaza de minune si pentru utilizarea pieptului de pui care va ramane, sa zicem, dupa un gratar la iarba verde. Daca preferati, puteti pune curcan (piept sau pulpa, avand grija sa scoateti insa carnea de pe os). Apoi, in privinta pastelor, eu am folosit niste farfalle primavera, adica niste fundite tricolore, cu spanac si sfecla rosie (v-am pomenit de ele cand m-am laudat cu provizia de paste italienesti primita, cu ocazia prezentarii retetei de “Melci” gigant cu fructe de mare). Evident, puteti insa folosi orice fel de paste scurte aveti la indemana.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– paste 350 g
– piept de pui fara piele si os 550 g
– unt 20 g
– ceapa 1 buc. (100 g)
– mere 2 buc. (350 g)
– smantana lichida (30% grasime) 350 ml
– merisoare uscate 60 g
– branza cedar 200 g
– otet de mere 2 linguri
– nucsoara 1/2 lingurita
– sare, piper
Puneti mai multa apa la fiert, cu un pic de sare, intr-o oala mai mare. Cand apa clocoteste, puneti pastele si fierbeti-le al dente. Taiati pieptul de pui dezosat si fara piele in fasii. Topiti untul intr-o tigaie si rumeniti fasiile pe ambele parti, in transe. Scoateti fasiile rumenite pe o farfurie. In aceeasi tigaie, in untul ramas, caliti ceapa (felii). Adaugati nucsoara si, apoi, merele, curatate de cotor si samburi si taiate felii subtiri. Lasati cateva minute, pe foc potrivit, pana cand marul se inmoaie un pic.
Adaugati otetul. Dupa inca un minut, puneti smantana si merisoarele (spalate si scurse de apa). Lasati sa ajunga la punctul de fierbere, dati focul la minim si mai lasati vreo doua minute (timp in care sosul se va ingrosa un pic). Intre timp, cand au fiert pastele, scurgeti-le de apa. Puneti in sosul cu smantana si fructe fasiile de pui rumenite, cu tot cu sucul pe care si l-au lasat. Amestecati usor, potriviti de sare si de piper.
Pentru servire, aveti doua variante. Prima: puneti pastele pe farfurie, peste ele sosul cu pui si smantana, iar deasupra presarati branza cedar (bucatele). Adica, asa cum am facut eu, pentru a se vedea in toata splendoarea culorile imbietoare. A doua varianta: puneti pastele in sos, impreuna cu branza cedar. Amestecati usor (branza se va topi aproape instantaneu) si distribuiti in farfurii. Oricum ar fi, serviti imediat. Daca va mai ramane, amestecati pastele cu sosul si branza, puneti la frigider si incalziti a doua zi, la microunde.
Calorii: 190 kcal / 100 g.