![](https://gurmandino.ro/wp-content/uploads/2012/03/Creme-brulee4th.jpg)
Desert clasic frantuzesc, crème brûlée (“crema arsa” in traducere mot-a-mot) te cucereste prin aroma si prin contrastul dintre crema matasoasa si stratul crocant de caramel de deasupra. Nu se stie exact cand si cine a inventat-o, dar se stie ca aparea pe la 1691 intr-o carte de retete, a celebrului Francois Massialot. In secolul al XVIII-lea, se bucura deja de popularitate la englezi, cu diferenta ca stratul de caramel era obtinut cu ajutorul unui fier incins. Si spaniolii au o versiune proprie de crème brûlée numita crema catalana sau crema Sf. Iosif, cu deosebirea ca aceasta este mai lejera decat surata frantuzeasca, nu se coace la bain-marie in cuptor, crusta de caramel se obtine tot cu fierul, iar crema este aromata cu scortisoara si coaja de lamaie sau portocala. De altfel, pe langa aroma traditionala de vanilie, gasim variante mai moderne de crème brûlée cu ciocolata, cafea, diferite lichioruri, fistic, nuca de cocos si chiar rozmarin.
Eu am preferat sa merg pe mana chef-ului James Martin si nu-mi pare deloc rau ca i-am incercat reteta. Este delicioasa si foarte usor de facut, in conditiile in care nu presupune pregatirea in prealabil a custardului. Cat despre ingrediente, eu am pregatit crème brûlée o data cu zahar vanilinat, o data cu pastaie de vanilie. Evident ca rezultatul este muuult mai bun in a doua varianta, asa ca va recomand sa investiti intr-o pastaie de vanilie. Apoi, daca pregatiti desertul pentru musafiri, puteti apela la un truc pentru a spori spectaculozitatea preparatului si momentului: faceti crusta de caramel prin flambare :D.
Ingrediente (pentru 5 portii):
– galbenusuri 4 buc.
– zahar tos 70 g
– zahar vanilinat 1 pliculet
– smantana neindulcita 400 ml
– lapte integral 175 ml
– zahar brun 35 g
Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Combinati laptele cu smantana si puneti-le pe foc potrivit, impreuna cu zaharul vanilinat sau pastaia de vanilie (taiata in doua, pe lungime). Puneti galbenusurile intr-un bol si amestecati-le cu zaharul tos pana cand obtineti o crema omogena. Cand laptele si smantana ajung la punctul de fierbere, opriti focul si lasati cateva minute. Scoateti apoi pastaia, extrageti-i semintele si puneti-le inapoi. Cu o lingura, puneti putin cate putin din lichidul fierbinte peste spuma de galbenusuri. Cand ati terminat de incorporat tot amestecul de lapte-smantana, treceti printr-o sita. Turnati compozitia in ramekinuri si lasati-o cateva minute sa “se aseze” (sa dispara eventualele bule de aer adunate in compozitie). Asezati ramekinurile intr-o tava mai adanca si turnati pe langa ele apa fierbinte, cat sa ajunga pe la jumatatea ramekinurilor. Bagati in cuptor si lasati cam o ora (cand zgaltaiti usor ramekinurile, veti observa ca s-a legat crema).
Scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca total crema, inainte de a o baga in frigider. Atentie, crème brûlée trebuie sa fie doar un pic rece cand o serviti, asa ca, daca o pregatiti in avans, trebuie sa o scoateti din frigider cu o jumatate de ora inainte de a-i face crusta de caramel si de a o servi! Cand vreti sa o serviti si nu mai inainte, distribuiti zaharul brun la suprafata cremei si caramelizati-l cu torta. Atentie, daca veti baga la frigider crema dupa ce i-ati facut crusta de caramel, aceasta se va topi!
Calorii: 274 kcal / 100 g (sau aproximativ 398 kcal / portia).