Pui de Voinesti à la Radu Anton Roman

Dupa puiul acela manastiresc, delicios, dar si foarte satios (vezi reteta AICI), m-am reintors la Radu Anton Roman si retetele sale minunate pentru a mai incerca o bunatate, de data aceasta din zona Arges. Fata de “fratele” sau de la manastire, puiul de astazi este mai lejer, fara afumatura si ulcica de smantana, dar nu mai putin gustos, prin melanjul de rosii, usturoi si cimbru. Iar prin combinatia de culori din farfurie – verde, rosu si galben -, te face sa privesti cu optimism la natura care se pregateste sa se trezeasca la viata. Nu-i asa ca va place primavara?

Maestrul Radu Anton Roman recomanda folosirea unui pui intreg pentru acest fel de mancare, dar eu am preferat sa pun doi piepti de pui, pentru ca asta este partea favorita la noi in casa. Daca puneti pui intreg, trebuie sa-l taiati in doua, pe lung. Tot maestrul recomanda sa “asortati” la “carnea rumena si pictata cu rosii in mijloc, mazarea verde si cartofii in jur” un vin alb sec din podgoria Costesti. Aaa, sa nu uit: puiul acesta mai cere niste rosii coapte si zemoase, deci ocoliti, daca se poate, rosiile “din plastic”.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– piept de pui cu oase si piele 2 buc. (1,1 kg)
– mazare congelata 400 g
– unt (65% grasime) 70 g
– vin alb sec 150 ml
– supa de pui 150 ml (facuta in casa, de preferat, daca nu, din cub)
– rosii 4 buc. (415 g)
– usturoi 7 catei (30 g)
– cimbru uscat 1 lingurita cu varf
– sare, piper

– eventual 1 kg cartofi + ulei pentru prajit

Pui de Voinesti, cu rosii, usturoi si cimbru, cu garnitura de mazare si cartofi prajiti

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti supa de pui si pastrati-o fierbinte. Dati pieptii de pui (spalati si stersi de apa, prin tamponare cu servete de hartie) cu un pic de sare, de piper si de cimbru uscat. Incingeti 40 g de unt intr-o oala de fonta care merge sa fie bagata la cuptor. Prajiti pieptii intai pe partea cu piele. Cand au prins culoare, intoarceti-i, puneti peste ei si pe langa ei usturoiul trecut prin presa, turnati in oala vinul sec si supa de pui. Puneti si restul de cimbru, acoperiti si lasati la foc mic. Dupa vreo 25 de minute, cand sosul a mai scazut, acoperiti pieptii de pui cu felii de rosie. Restul de rosii, taiati bucatele si puneti pe langa pui. Bagati in cuptor pentru alte 20 de minute sau pana cand puiul este patruns. Intre timp, incingeti restul de unt (30 g) intr-o tigaie mare si inabusiti mazarea (daca este nevoie, puneti-i si un pic de apa fierbinte). Potriviti-o de sare. Daca va supravegheati strict numarul de calorii din farfurie, va puteti opri aici. Altfel, pregatiti si niste cartofi prajiti, metoda traditionala sau, si mai bine, varianta mea de Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta :).

Pui de Voinesti, cu rosii, usturoi si cimbru, cu garnitura de mazare si cartofi prajitiPui de Voinesti, cu rosii, usturoi si cimbru, cu garnitura de mazare si cartofi prajiti

Serviti asezand puiul cu rosii in centru si flancandu-l cu mazare si cartofi. Stropiti cu sosul adunat in oala.

Pui de Voinesti, cu rosii, usturoi si cimbru, cu garnitura de mazare si cartofi prajiti

Calorii: nu va faceti prea multe griji, daca nu exagerati cu cartofii prajiti…

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11