Din cand in cand ma cuprinde nostalgia si, oricat de mult imi plac preparatele din alte bucatarii, imi amintesc de mancarurile si dulciurile copilariei. Iar grisul cu lapte intra, indiscutabil, in aceasta categorie, caci nu-mi imaginez sa fie vreunul dintre noi care sa nu fi mancat asa ceva, pregatit de mama sau bunici. Asadar, imbarcati-va in “trenul” care face o incursiune in trecut si nu pentru ca reteta ar fi complicata sau ar necesita cine stie ce explicatii si talente culinare, ci doar de dragul aducerii aminte. Si, nu uitati sa scoateti din camara un borcan cu dulceata sau sa pregatiti niste scortisoara macinata pentru a desavarsi desertul :P.
Evident, insa, in functie de preferinte, puteti completa grisul cu lapte cu un sos de ciocolata sau de caramel ori, pur si simplu, cu bucatele de fructe proaspete. Daca doriti o varianta ceva mai complicata, aruncati o privire si pe Budinca de gris imbibata cu lapte.
Ingrediente (pentru 8 portii):
– gris 120 g
– lapte 800 ml
– zahar 80 g
– zahar vanilinat 1,5 pliculete
– unt 20 g
– un praf de sare
Pe foc mic, puneti la fiert laptele, cu zaharul, praful de sare si zaharul vanilinat. Cand incepe sa fiarba, puneti in ploaie grisul, amestecand continuu (eventual cu un tel, pentru a nu se forma cocoloase). Lasati sa fiarba, tot la foc mic si amestecand des, vreo 15 minute. La final, ar trebui sa fie ca o crema mai groasa. Opriti focul, puneti untul si omogenizati.
Daca vreti sa dati desertului o fata cat de cat comerciala, distribuiti grisul cu lapte in niste forme de tarte, pe care le-ati udat in prealabil cu apa rece. Atentie, distribuiti grisul in forme cat este fierbinte! Lasati, apoi, sa se raceasca total (se va intari). Rasturnati cu grija pe farfuriute si garnisiti, dupa plac, cu scortisoara sau dulceata. Eu am pus, pe unele, dulceata de visine, iar pe celelalte, dulceata de cirese amare. Yummmy…
Calorii: 147 kcal / 100 g (fara dulceata).
Eu n-o sa uit niciodata grisul facut la gradinita ,pe care se punea sirop de zmeura .
De câte ori îmi e pofta , îl fac si pun doar sirop de zmeura , visine sau trandafiri si-mi mai trece de nostalgie .
La multi ani de 1 Decembrie !