
Curiozitate si usoara nedumerire… asta am simtit cand am vazut prima data aceasta reteta, undeva in vastul internet, acum vreo doi ani si ceva. Mi-am notat-o cuminte in caiet si am uitat de ea, pana cand am redescoperit-o zilele trecute. Si iar m-a cuprins curiozitatea. Pui fiert inabusit pana cand cade de pe oase si se desface in fasii, un sos care combina legume (rosii, ceapa si usturoi), ierburi (oregano), condimente (boia de doua feluri, dar si chimion), sosuri (englezescul Worcestershire, dar si asiaticul sos de peste), basca niste ghimbir, mustar de Dijon si sirop de artar… cum sa nu fii curios cand vezi aceasta alaturare aparent neobisnuita de ingrediente?! Ei bine, dupa ce am pregatit reteta, mi-am dat seama ca alaturarea este neobisnuita doar pe hartie (ma rog, monitor :P), pentru ca in oala si farfurie merg de minune toate acestea. Asa ca ma grabesc sa va prezint si voua reteta. Va garantez ca nu veti regreta ca ati incercat-o!
Acest mod de a coace incet carnea, chiar si ore intregi, dupa care urmeaza “sfasierea” ei si combinarea cu diferite sosuri, este extrem de popular pe continentul american. Se preteaza pentru carnea de porc, dar si pentru “zburatoare” (pui sau curcan), iar ca ustensila se foloseste slow-cooker-ul (un vas/aparat electric, care ajunge pana pe la 88-93 de grade Celsius si in care este inabusita carnea ore intregi). Eu nu am avut un asemenea instrument, asa ca am folosit oala de fonta cu capac si am “uitat-o” in cuptor la foc mic, mic de tot.
Revenind la puiul nostru, eu am pus un piept de pui cu os (de pe care am scos pielea) si niste aripioare, pentru ca asta am avut. Puteti pune insa doar piept sau niste pulpe de pui. Apoi, in ceea ce priveste servirea preparatului, fie asezati carnea intr-o chifla, cu ceva castraveciori murati si un strop de mustar, fie o lasati ca atare, in farfurie. Oricum, merge de minune cu Salata de varza cu sos de branza albastra si merisor :D.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– piept de pui fara piele, cu os 1 buc. (570 g)
– aripioare de pui 3 buc. (250 g)
– ceapa 1 buc. mare (210 g)
– usturoi 4 catei (18 g)
– ardei iute 1 buc.
– pasta de rosii 100 g
– ghimbir ras 1 lingurita cu varf
– boia de ardei iute 1/2 lingurita
– chimion 1 lingurita
– boia de ardei dulce 1 lingurita
– oregano uscat 1 lingura rasa
– mustar de Dijon 1 lingura (30 g)
– zahar brun 25 g
– sos Worcestershire 1 lingura
– sos de peste 1 lingura
– sirop de artar 80 ml
– otet din vin rosu 50 ml
– sare, piper
Dati drumul cuptorului la cea mai de jos treapta. Intr-un vas de fonta (sau, oricum, sa fie cu fund dublu si capac), puneti ceapa (taiata bucatele), usturoiul (trecut prin presa), pasta de rosii, mustarul de Dijon, ghimbirul ras, oregano-ul uscat, ardeiul iute (bucatele, ajustati cantitatea in functie de gradul de iuteala dorit), chimionul, cele doua feluri de boia si zaharul brun. Amestecati, puneti si sosul Worcestershire, sosul de peste, siropul de artar si otetul. Adaugati 100-125 ml de apa si aduceti la punctul de fierbere. Gustati sosul si puneti un pic de piper (sare nu puneti inca). Puneti in vas puiul (pieptul il puteti lasa intreg sau il taiati in jumatate). Ideea este ca bucatile de pui sa fie acoperite cu sos!
Acoperiti vasul si bagati-l in cuptor. Lasati in cuptor cam vreo trei ore – trei ore si jumatate, verificand din cand in cand daca mai are sos. La finalul timpului, puiul trebuie sa fie atat de patruns incat pica practic singur de pe oase, iar sosul a devenit dens si mai inchis la culoare (caramelizat). Scoateti cu grija bucatile de pui din sos. Atentie, sa nu va ramana ceva oase micute prin sosul din vas! Cu ajutorul a doua furculite, indepartati pielea de pe aripioare (daca este cazul) si scoateti carnea de pe oase, rupand-o fasii. Cand ati terminat operatiunea, puneti inapoi carnea in sos. Amestecati si potriviti de sare. Mai lasati doar cateva minute pe foc.
Serviti puiul eventual intr-o chifla usor prajita, cu niste castraveciori murati, un pic de mustar, si Salata de varza cu sos de branza albastra si merisor.
Calorii: 210 kcal / 100 g (doar puiul, fara chifla si alte “adaosuri”).