In ultimele zile, am cam lipsit de pe blog, recunosc. Si nu pentru ca as fi dezertat din bucatarie, dar am avut diverse lucruri pe cap. In plus, va spun sincer, ca tot episodul cu anularea de catre organizatori, pe ultima suta de metri, a evenimentului Mic dejun de Bucuresti, mi-a lasat un gust asa de amar incat am simtit nevoia sa ma detasez un pic. M-am gandit, apoi, la voi, cititorii blogului, si mi-am spus ca nu trebuie sa ma las descurajata de astfel de comportamente, care nici macar nu merita prea multe comentarii. Prin urmare, sa revenim la preparatele noastre, iar pentru inceputul saptamanii va propun o reteta aproape banal de simpla, dar fooooarte gustoasa, care combina in mod seducator deliciosul avocado cu trei feluri de branza si rosii.
Este vorba de niste tartine calde, ideale pentru mic dejun, dar si pentru un pranz frugal, la serviciu. Aceste crostini (cum numesc italienii toate tartinele din felii de paine prajita si diferite topping-uri de carnuri, branzeturi si legume) se pregatesc in doi timpi si trei miscari si sunt delicioase consumate imediat, dar pot fi si reincalzite, a doua zi, la cuptorul cu microunde. Eu am folosit pentru prepararea tartinelor doua ciabatta cu masline negre, dar puteti folosi si o bagheta frantuzeasca. Apoi, in privinta maslinelor verzi, va recomand sa cautati din acelea cu usturoi si ierburi. Chiar daca va va lua unul-doua minute in plus sa scoateti pulpa de pe samburi, va garantez ca veti fi recompensati prin gustul deosebit.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– ciabatta cu masline negre 2 buc. (235 g)
– crema de branza 125 g
– masline verzi 8 buc. (90 g)
– ceapa verde 1 legatura (30 g)
– rosii 2 buc. (275 g)
– avocado 1 buc.
– branza cedar 55 g
– branza gouda 55 g
– chimion 1/2 lingurita
– sare, piper
– fulgi de ardei (dupa gust)
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Taiati fiecare ciabatta in patru. Prajiti bucatile intr-o tigaie-gratar. Amestecati, intr-un castronel, crema de branza cu ceapa verde (taiata marunt), chimionul, un pic de sare si de piper (proaspat rasnit), precum si cu fulgi de ardei rasniti (in functie de cat de picant vreti sa fie). Asezati bucatile de ciabatta prajite intr-o tava. Distribuiti pe ele crema de branza cu ceapa. Apoi, pulpa maslinelor (scoasa cu un cutit de pe samburi) si rosiile felii. Scoateti pulpa avocadoului din coaja si taiati-o felii. Distribuiti feliile peste rosii, iar deasupra asezati bucatele de cedar si gouda. Presarati un pic de piper proaspat rasnit si bagati in cuptorul incins.
Lasati cam 10 minute, cat sa se inmoaie un pic rosia, iar branza sa se topeasca si sa imbrace crostini intr-un val matasos. Serviti imediat.
Calorii: 174 kcal / 100 g (sau 387 kcal / portia).