Reteta de chec despre care mi-am propus sa va vorbesc astazi prezinta mai multe avantaje fata de “suratele” ei, incepand cu numarul ceva mai redus de calorii (fata de Checul clasic cu rahat sau cacao ori fata de Checul cu migdale si lamaie). Apoi, va ofera posibilitatea sa folositi albusurile care va raman dupa prepararea unei maioneze sau unei creme patiserie (albusuri pe care le puteti congela si aduna pana cand ajungeti la cantitatea dorita). Nu in ultimul rand, checul seduce si cucereste prin combinatia de gusturi, arome si texturi, gratie melanjului de fructe uscate si alunelor de padure prajite si maruntite. De fapt, checul de astazi aminteste de traditionala Prajitura englezeasca de Craciun, cu mentiunea ca nu este “imbatat” cu alcool si ca poate fi pregatit in orice moment al anului. Asadar, mai multe motive pentru care trebuie sa incercati acest delicios chec alb cu fructe!
Eu am folosit ca fructe uscate un amestec de ananas, papaya, cocos, curmale si caise, la care am adaugat si un pumn de stafide. Evident, puteti pune orice fructe uscate va plac. Apoi, puteti inlocui, tot dupa preferinte si posibilitati, alunele de padure cu migdale, fistic si chiar nuci “simple”. Mai trebuie spus ca, din cantitatile de mai jos, mi-a iesit un chec cam de 880 g.
P.S. Acest chec cu fructe confiate era programat sa figureze printre bunatatile cu care-mi propusesem sa va rasfat duminica, 18 martie, la mult anuntatul Mic dejun de Bucuresti. Din motive neexplicate, dar cica “obiective”, organizatorii au decis, oarecum pe ultima suta de metri, sa anuleze evenimentul :(. Drept pentru care, cu parare de rau, nu ne vom putea intalni asa cum va spusesem. Sper ca, la un moment dat, sa avem totusi ocazia sa ne cunoastem, iar Dino Gurmandino sa aiba posibilitatea sa va arate “pe viu” cateva dintre rezultatele muncii sale :).
Ingrediente:
– albusuri 7 buc.
– zahar pudra 200 g
– faina 175 g
– alune de padure decojite 100 g
– fructe uscate 100 g
– stafide 75 g
– coaja de la 1 lamaie
– coaja de la 1 portocala
– praf de copt 1 pliculet
– zahar vanilinat 1 pliculet
– un praf de sare
– unt 10 g (daca este nevoie sa ungeti forma)
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti albusurile intr-un castron mare, perfect degresat si uscat, cu un praf de sare. Mixati-le, la turatie maxima, pana cand obtineti o spuma aerata. Puneti treptat, cate o lingura o data si mixand in continuare, zaharul pudra. La final, trebuie sa aveti o bezea lucioasa si batoasa. Adaugati praful de copt, zaharul vanilinat si coaja rasa de la portocala si lamaie. Omogenizati cu o spatula, cu miscari lente. Incorporati treptat, tot cu miscari lente si pe verticala, faina cernuta. Adaugati fructele (taiate bucatele mici), stafidele (spalate si sterse de apa) si alunele maruntite (nu trebuie sa le faceti pulbere, ci sa ramana si bucati un pic mai mari). Omogenizati usor.
Luati o forma de chec din silicon sau ungeti cu unt o forma normala, de metal. Turnati compozitia si nivelati. Bagati in cuptorul incins, la mijloc. Dupa 15 minute, dati focul mai mare, la 200 grade Celsius. Mai lasati vreo 15 minute (fara a deschide cuptorul deloc!) si, apoi, intoarceti checul. Dupa inca vreo 10-15 minute ar trebui sa fie gata (verificati-l cu o scobitoare, daca aceasta iese curata, este facut).
Scoateti checul din forma doar cand s-a racit complet. Taiati-l felii (cam de 1 cm) si serviti-l, eventual langa o ceasca cu ceai parfumat.
Calorii: 308 kcal / 100 g.
Ce bine arata!
Un Chec foarte bun, usor de facut.
L am facut deja de mai multe ori, cu albusuri congelate, urmand sugestia dvs.
Uneori inlocuiesc alunele cu bucati de ciocolata.