Dupa o gustare calda (Curmale cu branza albastra si bacon), va propun, in seria preparatelor mai speciale, o delicioasa combinatie italieneasca, de care va veti indragosti fara dubiu. Este vorba de felii de pui infasurate cu prosciutto si mozzarella, stropite cu un sos acrisor si parfumat si servite cu o garnitura de spaghete cu usturoi, busuioc si parmezan. Simplu si cu un gust desavarsit! In plus, cu un efort minim, obtineti in bucataria voastra un preparat demn de cele mai pretentioase restaurante italienesti: “Involtini di pollo con salsa di limone e pasta alla trapanese”. Trebuie sa admiteti ca suna mai pretentios si mai bine decat o “banala” rulada de pui :P.
Daca ati merge la restaurant si ati comanda asa ceva, singura diferenta ar fi dimensiunea rulourilor de pui. Termenul de “involtini” este un diminutiv, asa ca rulourile ar trebuie sa fie de mici dimensiuni. Cel mult jumatate din cat le-am facut eu. Eu m-am gandit insa ca e mai bine sa pun umplutura “ca lumea” inauntru, chit ca ies mari rulourile. Apoi, neajunsul marimii poate fi corectat rapid cu un cutit bine ascutit: fiecare rulou se taie in felii si se aranjeaza frumos pe farfurie. Pentru a obtine un preparat cu mai putine calorii, eu am mai operat cateva modificari: am rumenit rulourile de pui la grill (nu le-am prajit in ulei) si nu am mai pus migdale in sosul pentru paste. Adica, varianta clasica de pesto alla trapanese presupune busuioc, rosii, usturoi, migdale, ulei de masline si pecorino din Sicilia. Incercati si varianta cu migdale si vedeti cum va place mai mult.
Ingrediente (pentru 2 portii):
– piept de pui fara piele si os 1 buc. (500 g)
– prosciutto 4 felii (50 g)
– mozzarella 60 g
– parmezan 60 g
– pesmet 25 g
– lamaie 1/2 buc.
– usturoi 3 catei mari (15 g)
– busuioc proaspat 4 fire
– ulei de masline 4 linguri
– rosii cherry 150 g
– spaghete 200 g
– sare, piper
Pentru rulourile de pui: spalati pieptul si curatati-l de eventualele pielite si urme de grasime. Taiati pieptul de pui in doua. Luati o prima jumatate, asezati-o pe un tocator si acoperiti-o cu folie alimentara. Bateti-o bine (ca pentru un snitel), pana cand aveti o grosime uniforma de circa un centimetru. Dati carnea de pui cu un pic de sare si de piper, asezati doua felii de prosciutto si jumatate din mozzarella, presarati cam o lingurita cu varf de parmezan ras. Rulati strans, cu grija, si fixati cu scobitori. Procedati la fel cu cealalta jumatate de piept de pui. Puneti pesmetul intr-o farfurie intinsa si dati prin el ruladele de pui. Atentie, sa fie acoperite uniform cu pesmet! Asezati-le intr-o tavita sau pe o tava-gratar de unica folosinta. Puneti-le la grill (daca nu aveti grill, incingeti in prealabil cuptorul la 200 grade Celsius). Lasati rulourile cam 20-30 de minute sau pana cand au prins un pic de culoare (timpul difera in functie de ce alegeti, grill sau cuptor, asa ca nu uitati sa le verificati destul de des si sa le intoarceti).
Intre timp, pregatiti pastele alla trapanese: puneti mai multa apa la fiert, cu un pic de sare. Cand apa clocoteste, puneti pastele si lasati-le sa fiarba timpul indicat de producator (pastele sa fie fierte, dar un pic ferme, nu foarte moi). Scurgeti-le de apa. Incingeti, intr-o tigaie mai mare, 2 linguri ulei de masline. Adaugati 2 catei de usturoi trecuti prin presa si, dupa vreo 15-20 de secunde, puneti rosiile cherry (taiate in jumatate, daca sunt mai mari) si frunzele maruntite de pe 3 tije de busuioc. Reduceti focul si lasati vreo 2 minute, dupa care puneti un strop de sare si ceva piper proaspat rasnit. Rasturnati pastele in tigaie si amestecati usor, astfel incat spaghetele sa fie acoperite uniform cu sos. Dupa inca vreo 30-40 de secunde, presarati parmezanul ramas si opriti focul. Pentru sosul de lamaie: puneti intr-un castronel 2 linguri ulei de masline, sucul de la jumatate de lamaie, un catel de usturoi (trecut prin presa), frunzele maruntite de pe o tija de busuioc, un pic de sare si de piper. Bateti bine, cu telul sau, pentru usurinta si rapiditate, cu mixerul, pana obtineti o emulsie.
Scoateti rulada pe un tocator. Indepartati scobitorile si taiati-o in felii (cam de 2 cm grosime). Asezati feliile pe farfurie si stropiti-le cu sosul cu lamaie. Puneti, alaturi, pastele cu sos si rosii si serviti imediat.
Dupa cum se poate vedea in acest prim-plan, rulourile mele stau bine la capitolul “umplutura”, iar sub stratul crocant de pesmet de la suprafata se ascunde o “comoara” de prosciutto si branza cremoasa… Imi lasa gura apa doar cand ma gandesc!
Calorii: 227 kcal / 100 g.