
Va promiteam, ieri, o reteta de frigarui arabesti de pui, potrivite pentru a fi acompaniate de Zerzevat – Salata de ceapa cu patrunjel si sumac. Deosebit de aromate, datorita ierburilor si condimentelor in care este marinat puiul inainte de a fi tras in tepuse, aceste frigarui va vor schimba impresia despre pieptul de pui la gratar. Adica, acesta poate fi si suculent si savuros, nu doar uscat si fad. O invitatie de a pasi in lumea fascinanta a miresmelor orientale, pe care o puteti onora la sfarsitul saptamanii, cand se anunta soare si mai multe grade in termometre.
Denumirea de “shish taouk” sau “shish tavuk” inseamna in turca tocmai “frigarui de pui” (“shish” – frigaruie, “taouk” – pui). Foarte populare in Turcia, Siria, Egipt, Irak si Liban, aceste frigarui se potrivesc si cu un sos de usturoi (cu ulei de masline si suc de lamaie) si/sau legume. In bucataria turceasca, le gasim acompaniate si de orez, in timp ce libanezii le prefera in combinatie cu humus si tabbouleh (salata cu patrunjel, menta si bulgur).
Revenind la frigaruile mele, ca la orice preparat ce presupune marinarea carnii, mai mult inseamna mai bine. Adica, este de preferat sa tineti puiul la marinat cel putin 2-3 ore, ideal de pe o zi pe alta. Daca vreti sa pregatiti aceste frigarui pentru un gratar in aer liber, puneti carnea la marinat de cu seara, iar dimineata puneti bucatile de carne pe frigarui (daca sunt de bambus, inmuiati betele in apa, in prealabil). Daca vreti sa pregatiti frigaruile pentru o masa tip bufet, rumeniti bucatile de pui marinat intr-o tigaie-gratar, infigeti-le in scobitori (eventual, din cele decorative) si aranjati pe platouri. Pont: puteti face puiul dinainte si il tineti la cald pana in momentul servirii.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– piept de pui fara piele si oase 1,1 kg
– ulei de arahide 4 linguri
– boia dulce 1 lingura rasa
– boia iute 1/2 lingura rasa
– oregano uscat 1 1/2 lingurita
– maghiran uscat 1 1/2 lingurita
– usturoi pudra 1 lingurita cu varf
– chimion 1 lingurita rasa
– rozmarin uscat 1 lingurita rasa
– sare, piper
Curatati pieptul de pui de eventualele pielite si urme de grasime. Taiati-l in bucati cam de 5 cm. Intr-un castronel, puneti uleiul, cele doua feluri de boia, oregano, maghiranul, rozmarinul, chimionul si usturoiul pudra. Puneti si un pic de sare si de piper si omogenizati. Veti obtine o marinada groasa, ale carei arome va vor innebuni simturile. Puneti puiul intr-o punga (de preferat din acelea care se inchid cu fermoar) si turnati peste el marinada. Scoateti aerul din punga, inchideti-o si miscati-o astfel incat bucatile de carne sa fie acoperite uniform de marinada. Bagati in frigider cat se marineaza (repet, ideal de pe o zi pe alta). Infigeti, apoi, bucatile de pui pe bete de frigarui si rumeniti-le pe gratar.
Iata cum arata frigaruile dupa “popasul” pe gratarul incins. Apetisant, nu?
Calorii: cine mai sta sa le numere pe langa gratarul imbietor…?
Cat de apetisant arata!!! Numai acuma descopar cate retete exotice ai.
Multumesc mult pentru apreciere :). Adevarul este ca ma dau in vant dupa miresmele bucatariilor arabesti, indiene, thai si mi se par fascinante bogatia de arome si cum sunt ele combinate. Oricum, am vazut si la tine multe retete foooarte interesante, din aceeasi gama. Le-am pus deja gand rau :D.