Papanasi moldovenesti cu smantana si dulceata

Daca mi-ar fi spus cineva ca dureaza doar cam 10 minute sa pregatesti, de la “a” la “z”, niste papanasi dolofani si rumeni, imbaiati in valuri de smantana cremoasa si, eventual, dulceata, nu l-as fi crezut. Aveam senzatia ca trebuie sa fie ceva mai complicat, ceva de mai lunga durata. Poate si din cauza minei foarte serioase cu care ospatarii iti spun la restaurant “Stati sa vad daca mai avem si, oricum, dureaza, da?”. Clarificarea i-o datorez inegalabilului Radu Anton Roman. El m-a determinat, cand am citit reteta intr-una din cartile sale, sa-mi spun: “Gata, fac papanasi!”.

Papanasi moldovenesti, mai exact. Adica, prajiti in ulei. Sunt foarte gustosi si, dupa mine, mai buni decat cei fierti. Inevitabil, reversul medaliei este ca, prin prajirea in baie de ulei, creste vertiginos numarul caloriilor din farfurie. Fata de papanasii de restaurant, ai mei au iesit mai buni la gust, dar un pic diferiti ca textura. Sunt doua explicatii: la restaurante, se pune muuult mai multa faina raportat la aceeasi cantitate de branza (am inteles ca s-ar pune chiar si peste 100 grame de faina, adica, de aproape 4 ori mai mult), iar pufosenia se asigura prin adaugarea de bicarbonat de sodiu (normal, la atata faina, trebuie ajutat papanasul se sa umfle). Eu am respectat intocmai reteta maestrului: adica, putina faina, iar cresterea este asigurata de albusul batut bezea. Deci, una peste alta, as putea spune ca papanasii mei au iesit mai buni la gust, dar si mai sanatosi decat cei de la restaurant.

Ingrediente (pentru 2 portii):
– branza grasa de vaci 200 g
– gris 1 lingura (20 g)
– faina 1 lingura (24 g)
– ou 1 buc.
– un praf de sare
– ulei pentru prajit

Papanasi moldovenesti cu smantana si dulceata

Daca branza de vaci nu este foarte scursa, puneti-o la scurs, cu o ora inainte, in frigider. De asemenea, scoateti oul din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei. Puneti branza de vaci intr-un castronel si amestecati-o cu galbenusul (albusul puneti-l intr-un castronel perfect uscat si degresat). Omogenizati si incorporati faina amestecata cu grisul.

Papanasi moldovenesti cu smantana si dulceataPapanasi moldovenesti cu smantana si dulceata

Bateti albusul cu praful de sare pana obtineti o spuma batoasa. Incorporati-o, in doua etape, in amestecul de branza. Ar trebui sa aveti un aluat omogen, cu o consistenta potrivita (suficient de “batos” pentru a putea fi modelat, dar totusi moale). Cu mainile pudrate cu faina, modelati doua bilute (cam de 3 cm diametru) si puneti-le pe o farfurie sau un tocator pe care ati presarat un pic de faina. Impartiti restul de aluat in doua si modelati doua bile. Turtiti-le usor, asezati-le pe aceeasi suprafata pudrata cu faina si, cu degetul, faceti-le cate o gaura in mijloc (adica, devin ca doi covrigi). Incingeti mai mult ulei intr-o tigaie si puneti papanasii la prajit, pe foc potrivit (ar trebui sa fie acoperiti integral de ulei). Cand s-au rumenit usor, intoarceti-i ca sa va asigurati ca se prajesc uniform.

Papanasi moldovenesti cu smantana si dulceataPapanasi moldovenesti cu smantana si dulceata

Scoateti-i pe o farfurie tapetata cu servete de hartie (pentru a absorbi uleiul in exces). Serviti-i calzi, cu zahar pudra si smantana sau cu smantana si dulceata voastra preferata (eu am pus o dulceata de visine).

Papanasi moldovenesti cu smantana si dulceata

Calorii: 350 kcal / 100 g sau 486 kcal / portia (fara smantana si dulceata).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11