Scones cu sunca de curcan, salvie si dulceata de merisoare

Rotunde si umflatele, deosebit de versatile (pot fi dulci, sarate, cu tot felul de ierburi si mirodenii), aceste painici englezesti sunt nelipsite din ritualul ceaiului, in combinatie cu smantana si gem. De origine scotiana, scones se diferentiaza de painea obisnuita nu doar prin dimensiuni si forma, ci si prin utilizarea prafului de copt ca agent de crestere. Initial, ele erau rotunde si plate, cam de marimea unei farfurii medii, ca un fel de lipii, si se taiau in triunghiuri. Apoi, o data cu aparitia prafului de copt, s-au transformat treptat, ajungand la ceea ce numim astazi scones. Ele pot include cartofi, dovleac, ceapa, diferite ierburi, dar si stafide, curmale sau branza. O varietate de scones sunt “dropped scones” sau bliniile (vezi Blinii cu branza de capra si rosii cherry si Blinii cu smantana si somon afumat).

Eu am folosit pentru scones o faina cu agent de crestere (faina pentru cozonac), dar data viitoare voi pune si o lingurita de praf de copt, pentru a obtine niste painici si mai pufoase. Scones-urile se preteaza de minune pentru o masa tip bufet, in conditiile in care se pot pregati dinainte integral, iar la momentul potrivit doar le “asamblati”. Un exemplu de scones, cu sunca de curcan si gem de merisoare salbatice, am gasit in revista BBC Good Food. Cu siguranta, vor urma si alte “experimente”, pentru ca tare mult ne-au placut :P.

Ingrediente (pentru 15-16 buc.):
– faina pentru cozonac 225 g
– salvie proaspata 10-12 frunze
– ceapa 1 buc. medie (110 g)
– unt 50 g
– lapte 100-120 ml (in functie de cat de uscata este faina)
– sunca de curcan 200 g
– dulceata de merisoare 100 g
– suc de lamaie
– ulei de masline 1 lingura
– ou 1 buc.
– sare, piper

Scones cu sunca de curcan, salvie si dulceata de merisoare

Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie si caliti ceapa (taiata foarte marunt). Lasati-o sa se raceasca. Cerneti faina intr-un castron si combinati-o cu o jumatate de lingurita de sare, un pic de piper si untul bucatele (trebuie sa fie rece, de la frigider). Framantati cu degetele, pana obtineti ca niste firimituri (la fel ca la pate brisee).

Scones cu sunca de curcan, salvie si dulceata de merisoareScones cu sunca de curcan, salvie si dulceata de merisoare

Adaugati treptat din lapte pana obtineti un aluat omogen si potrivit ca densitate, care nu se lipeste. Adaugati salvia (spalata, stearsa si maruntita bine, bine) si ceapa calita.  Iata cum arata aluatul nostru.

Scones cu sunca de curcan, salvie si dulceata de merisoareScones cu sunca de curcan, salvie si dulceata de merisoare

Pe suprafata de lucru presarata cu faina, intindeti aluatul pana ajunge la o grosime de 2,5 cm. Cu un pahar (cu diametru de 5 cm), taiati rotocoale in aluat. Puneti-le intr-o tava, tapetata cu hartie de copt. Bateti oul si, cu o pensula, ungeti scones-urile. Bagati-le in cuptorul incins si lasati-le 10-15 minute sau pana cand au crescut frumos si au prins un pic de culoare. Cand se racesc un pic (cat sa le puteti manevra), taiati-le in doua si umpleti-le cu gem de merisoare (amestecat cu o lingurita de suc de lamaie) si sunca de curcan (taiata rotund, cu acelasi pahar).

Scones cu sunca de curcan, salvie si dulceata de merisoareScones cu sunca de curcan, salvie si dulceata de merisoare

Serviti imediat scones-urile umplute. Pe cele neumplute, le puteti pastra in frigider, acoperite cu folie, timp de doua-trei zile, iar cand vreti sa le consumati, le “dezmortiti” un pic in cuptorul cu microunde, inainte sa le umpleti.

Scones cu sunca de curcan, salvie si dulceata de merisoare

Calorii: 270 kcal / 100 g (sau 131 kcal / buc.)

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11