Iubirea si ciocolata merg perfect impreuna, asa ca, de Dragobete si nu numai, va puteti rasfata jumatatea cu un desert delicios cu muuulta ciocolata. Sunt multe variantele la care puteti apela, iar printre ele, la loc de cinste, spun eu, figureaza eclerele cu ciocolata. Cui nu-i face cu ochiul un ecler dolofan, din care curge, atunci cand musti si treci de glazura crocanta, un val cremos de crema cu ciocolata? Eu, una, sunt innebunita dupa eclere, in toate combinatiile posibile. Si, nu numai eu, daca ma gandesc ca doua tavi cu eclere s-au volatilizat instant intr-o seara petrecuta in compania prietenilor :).
Din cantitatile de mai jos, va ies cam 20-22 de eclere, in functie de cat de mari le faceti. Prin urmare, ajustati cantitatile dupa necesitati. Ceea ce nu inseamna ca trebuie sa faceti doar trei-patru eclere. Nici pomeneala! Puteti pregati mai multe “coji” de ecler pe care le pastrati acoperite cu folie (ca sa nu se usuce) si le umpleti pe parcurs, pe durata a doua-trei zile (crema rezista foarte bine in frigider). In privinta ciocolatei, ideal ar fi sa folositi doar ciocolata neagra. Cum nu aveam atata ciocolata neagra in casa, eu am combinat si cu ceva ciocolata cu lapte si a mers foarte bine. Un ultim “amanunt”: aveti grija la numarul maaare de calorii al eclerelor cu ciocolata :P!
Ingrediente (pentru 20-22 de eclere)
Pentru cojile de ecler:
– faina 240 g
– lapte 225 ml
– unt (80% grasime) 180 g
– zahar tos 25 g
– oua 8 buc.
– un praf de sare
Pentru crema de ciocolata:
– ciocolata neagra 300 g
– lapte integral 750 ml
– oua 5 buc.
– zahar tos 185 g
– maizena 65 g
Pentru glazura de ciocolata:
– ciocolata neagra 150 g
– smantana neindulcita pentru frisca 150 ml
– unt 15 g
Pentru cojile de ecler, preparati un pate a choux: incingeti cuptorul la 220 grade Celsius si puneti la fiert, intr-o oala, laptele (225 ml), combinat cu 225 ml de apa. Adaugati praful de sare, zaharul (25 g) si untul bucati. Amestecati astfel incat untul sa fie total topit cand laptele diluat ajunge la punctul de fierbere. Luati oala de pe foc si, dintr-o singura miscare, rasturnati faina (240 g), cernuta in prealabil. Amestecati repede pana se incorporeaza toata faina. Puneti inapoi pe foc si mai amestecati cateva zeci de secunde, pana cand obtineti un aluat omogen, desprins perfect de pe peretii oalei. Lasati aluatul sa se raceasca un pic si incorporati ouale, unul cate unul. NU puneti oul urmator decat dupa ce cel de dinainte a fost perfect incorporat! La final, trebuie sa aveti un aluat omogen si suficient de moale incat sa cada de pe lingura, dar cu pastrarea formei.
Puneti aluatul intr-un sprit si, intr-o tava tapetata cu hartie de copt, desenati bastoane, cam de 3-4 cm grosime si 8-10 cm lungime. Aveti grija sa le puneti distantate pentru ca se umfla in cuptor! Bagati tava in cuptorul incins si lasati 20-25 de minute, pana cand eclerele, frumos crescute, capata o tenta aurie. Procedati la fel si cu a doua tava (restul de aluat). Daca pregatiti o singura tava, lasati eclerele sa se raceasca pe indelete in cuptor, cu usa intredeschisa.
Pentru crema de ciocolata, incepeti prin a pregati o crema patiserie: puneti la incalzit laptele (750 ml). Intr-un castron, mixati cele 5 oua cu zaharul tos (185 g), pana cand obtineti ca o spuma si s-a topit zaharul. Incorporati maizena si omogenizati. Puneti, treptat, din laptele cald, pana cand aduceti compozitia din castron la temperatura laptelui. Rasturnati compozitia peste laptele din oala si, la foc mic, amestecati in continuu (de preferinta cu un tel, ca sa nu se formeze cocoloase) pana cand se ingroasa crema si ajunge la punctul de fierbere.
Lasati-o sa fiarba cateva secunde si opriti focul. Daca vi s-au format, totusi, cocoloase, dati crema printr-o sita. Puneti ciocolata (300 g), bucati. Amestecati cu telul pana cand ciocolata s-a topit si s-a inglobat in crema patiserie. La final, trebuie sa aveti o crema omogena. Raciti-o intr-o baie de apa cu gheata, circa 10 minute, dupa care acoperiti-o cu folie alimentara (ca sa nu se formeze ca o crusta deasupra). Lasati-o sa se raceasca total inainte de a umple eclerele.
Pentru glazura de ciocolata, puneti smantana lichida intr-un ibricel, pe foc mic. Cand se apropie de punctul de fierbere, puneti ciocolata (150 g) bucati. Amestecati bine, bine, pana cand se topeste ciocolata si obtineti o compozitie omogena. Luati de pe foc si adaugati untul (15 g). Omogenizati. Pentru umplerea eclerelor, aveti doua variante. Cea frantuzeasca presupune umplerea cu crema fara a taia “capacel” eclerului. Adica, puneti crema intr-un sprit si cu varful rotund si subtire, executati trei-patru gauri pe spatele eclerului. Umpleti, apoi, cu crema, pana cand incepe sa iasa prin gaura de-alaturi (astfel, va asigurati ca eclerul este intr-adevar plin cu crema).
Altfel, aveti varianta traditionala: taiati, cu un cutit foarte bine ascutit, un capacel, umpleti coaja cu crema (cu spritul sau cu o lingurita) si asezati peste capacul de aluat. Indiferent de cum ati umplut eclerele, turnati deasupra glazura de ciocolata, cu o lingurita. Atentie, glazura nu trebuie sa fie nici prea fierbinte (va fi prea lichida si va curge de pe eclere), nici prea rece (nu va mai avea consistenta necesara pentru a se intinde frumos).
Lasati eclerele la rece, macar 30 de minute, inainte sa le serviti (in acest timp, glazura se va intari un pic).
Calorii: 365 kcal / 100 g.
Am facut reteta asta si nu iese ce vedeti in poza.Nici aluatul de ecler si nici crema nu e ceea ce vedeti pe site.
Cristina, este mai constructiv sa-mi spui ce anume nu ti-a iesit din reteta. Nu de alta, dar esti prima persoana care acuza ca pozele ar arata altceva decat spune reteta. Deci, astept precizari… ca sa nu cred eu atunci ca ai facut alta reteta sau ai gresit blogul cand ai lasat comentariul.
Buna seara.
De cate ori am facut o reteta de pe acest site a iesit la fel ca si pozele, insa am respectat intocmai gramajul si indicatiile.
Livv1973, multumesc pentru mesaj si ma bucur mult ca ti-au iesit si ca ti-au si placut retetele :).
[…] sau cafea solubila) si choux-urile. Cum retete pentru prepararea acestora v-am propus deja (vezi Eclere cu ciocolata si Choux à la crème), era momentul, zic eu, sa “atacam” si subiectul savarinelor […]
[…] Si, pentru ca tot am pomenit de crema, este vorba de crema de ciocolata pe care eu o folosesc si la Eclerele cu ciocolata (adica, o crema patiserie imbogatita cu ciocolata […]
[…] lejera, pe care eu o pregatesc, de altfel, si cand vreau sa fac eclere cu ness (cojile sunt ca la Eclerele cu ciocolata, doar ca avem o crema cu cafea, iar glazura este pe baza de zahar si […]