Pui cu ceapa si sirop de rodie – reteta libaneza

Din bucataria ruseasca, facem un salt si poposim in bucataria libaneza, pentru un delicios pui tras la tigaie cu ceapa si sirop de rodii. Acest preparat, dulce si acrisor, cu un gust inconfundabil si de o simplitate uimitoare, mi-a cazut cu tronc de la prima degustare intr-un restaurant libanez. In meniuri, se gaseste in general la rubrica “gustari calde”, sub numele de “ras asfour” si poate fi de pui, vita sau miel, cu sau fara seminte de pin. Eu, una, prefer varianta cu pui, pentru ca este mai usoara, dar merita incercate si celelalte. Oricum, va garantez ca veti fi cuceriti de la prima inghititura :).

Esential pentru aceasta reteta este siropul de rodie. De fapt, o melasa, un sirop concentrat, de culoare inchisa si destul de dens. Il gasiti imbuteliat in marile magazine, la raionul de produse internationale (alaturi de pasta de naut, tahini, etc.), dar si in magazinele arabesti. Achizitionati-l, pentru ca merita. Il puteti folosi si la Fattoush (salata libaneza cu ridichi, castravete si lipie coapta). In rest, totul este floare la ureche, se pregateste foarte usor si rapid, asa ca va recomand puiul cu sirop de rodie pentru o cina romantica. Se serveste cu un orez cu bob lung, eventual un orez basmati, montat in farfurie dupa imaginatie.

Ingrediente (pentru 2 portii):
– piept de pui, fara piele si oase 550 g
– ceapa 2 buc. (250 g)
– sirop de rodie 100 ml
– ulei de masline 2 linguri
– suc de lamaie
– patrunjel verde 1/2 legatura
– sare, piper

Pui cu ceapa si sirop de rodie - reteta libaneza

Spalati pieptul de pui si curatati-l de eventualele pielite si urme de grasime. Taiati-l fasii, dati-l cu un pic de sare si de piper. Incingeti uleiul intr-o tigaie si rumeniti un pic fasiile de pui. Adaugati ceapa, taiata bucati. Mai lasati cateva minute, amestecand din cand in cand, dupa care adaugati siropul de rodie. Dupa inca un minut, puiul ar trebui sa fie patruns.

Pui cu ceapa si sirop de rodie - reteta libanezaPui cu ceapa si sirop de rodie - reteta libaneza

Puneti suc de lamaie dupa gust (siropul de rodie este si el acrisor, asa ca aveti grija cat puneti) si patrunjelul verde (maruntit). Serviti imediat, cu orez fiert simplu.

Pui cu ceapa si sirop de rodie - reteta libaneza

Calorii: 203 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11