Stiu ca va suna aiurea si ca va intrebati “cum naiba vine asta? homar cu ochelari?”… Totusi, exact de asta am avut parte la o petrecere anti-aburire, intr-un restaurant frantuzesc din centrul Capitalei. Iar pentru ca totul sa fie si mai interesant, demonstratia despre cum sa prepari “monstrii” cu clesti a fost facuta de un veritabil chef francez, Philippe Dupre.
Dar, sa incep cu inceputul. Evenimentul a fost organizat de Essilor, lider mondial in producerea lentilelor de ochelari, pentru a marca lansarea OptiFog, niste lentile foarte “smechere”, care au suferit un tratament special astfel incat sa nu se abureasca atunci cand ti-e lumea mai draga. Nu se aburesc, de fapt, deloc, atata timp cat ai grija sa le stergi cu o solutie speciala. Suna interesant, nu? Ei bine, nu stiu daca am primit invitatie la aceasta lansare pentru ca m-au simtit ca am probleme cu aburirea lentilelor, dar stiu ce m-a convins sa infrunt vremea turbata si nametii: curiozitatea de a vedea la lucru un chef francez. Adica, daca tot nu apuc sa-i vad la lucru pe cei italieni, la Milano, macar sa vad un francez la Bucuresti. Apropo, aviz amatorilor: Philippe sustine la restaurantul sau, “Ici et la”, un fel de cursuri de gatit (doua ore pe saptamana), iar o sambata pe luna, cursurile sunt destinate exclusiv barbatilor :P.
Nu am sa va retin prea mult cu prezentarea beneficiilor OptiFog (daca sunteti in postura de a avea nevoie de ochelari, opticianul vostru va va oferi toate informatiile) sau a bunatatilor degustate, dar merita o mentiune speciala supa de peste si, bineinteles, dulciurile: crème brûlée si tarta cu crema de lamaie si bezea, miniaturale doar, caci vorbim de francezi :P. Nu in ultimul rand, mi-a placut un fel de croquembouche… profiteroluri cu glazura de caramel, doar ca nu au fost stivuite sub forma de con. Delicios!
Bineinteles, atractia serii a fost prepararea homarilor. Organizatorii, reprezentantii Essilor, au vrut sa demonstreze (si au reusit, cel putin pe mine m-au convins) ca lentilele lor nu se aburesc nici macar daca sunt tinute deasupra unei oale mari cu apa clocotind. Eu, una, recunosc ca m-am dat pe langa oala mai mult pentru a vedea ce face si ce pune Philippe in ea. Iata, pe scurt, reteta “furata” de la el 😛 (cu titlu informativ, pana o fac si eu acasa):
Intr-o oala mai mare, puneti la fiert cam 1-1,5 l apa, circa 500 ml vin alb, un morcov si o ceapa (taiate bucati). Puneti si un pic de dafin si sare. Cand clocoteste, aruncati in oala, fara mila, homarii. Homari care trebuie sa fie cat se poate de vii, da? Lasati-i cam 10 minute, scoateti-i si decorticati-i (adica, extrageti carnea din coada si clesti).
Carnea se taie felii si se serveste acompaniata de bucatele de ardei copt, amestecate in prealabil cu putin ulei de masline si usturoi. Simplu si foarte bun! Multumesc, Phillipe :).
[…] Bunescu, Alin Pandaru, Andrei Cismaru, Anne-Marie Chelariu, Stefan Murgeanu, Cristian China-Birta, gurmandino.ro, Simion Nicusor si Carmen […]