Alivenci – sufleuri moldovenesti cu branza si malai

Dupa atatea proiecte interesante si dupa multe sesiuni de gatit in-door, out-door, acasa sau in deplasare, in mijlocul magazinelor, Electrolux ne-a aruncat – noua, food-bloggerilor – din nou manusa. Mai exact, ar trebui sa pregatim retete specifice unei anumite zone – Moldova si/sau Bucovina, pentru inceput – iar daca juriul considera ca ne-a reusit experimentul, vom avea posibilitatea sa-i invatam si pe altii cum se fac mancarurile traditionale. Hmmm, grea provocare, nu? Eu, una, stiu ca am stat mult in cumpana daca sa ma bag sau nu.

Oi avea eu radacini pe jumatate moldovenesti, din partea mamei, dar nu ma consider nici pe de parte un expert in prepararea bucatelor moldovenesti. In cele din urma, mi-am facut totusi curaj, zicandu-mi ca cel mai rau lucru care mi se poate intampla este ca preparatul meu sa nu fie pe placul tuturor. Dar, riscul asta exista, practic, in fiecare zi, la fiecare postare a vreunei retete.

Si, uite-asa, m-am apucat sa fac alivenci. Cum nu mai tineam eu minte toate detaliile, am dat fuguta la cartea lui Radu Anton Roman si, citind acolo ce si cum, am avut o “revelatie”: alivanca este un fel de souffle au fromage blanc :D. La asta nu v-ati fi asteptat, nu-i asa? Adica, ce? Daca Passion4Cooking goes national, de ce nu s-ar putea frantuzi si alivencile noastre moldovenesti :P? O sa vedeti, din ingrediente si mod de preparare, ca nu exagerez deloc.

Si atunci, in mod firesc, mi-am zis sa tratez “les alivenci” cum se cuvine, asa ca le-am copt nu intr-o banala tava, ci in ramekinuri. Au iesit o bunatate, iar de Sf. Petru stiu ce cadou culinar voi face socrului meu :P.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– malai 60 g
– faina 50 g
– pesmet 20 g
– oua 2 buc.
– branza telemea 130 g
– branza de vaci 200 g
– lapte 3-4 linguri
– unt, la temperatura camerei 30 g
– smantana (18% grasime) 80 g
– marar 1 legatura
– sare, piper

Alivenci moldovenesc, cu branza, malai, marar si smantana

Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Radeti telemeaua si amestecati-o cu branza de vaci. Cu o furculita, maruntiti si amestecati pana cand obtineti ca o pasta. Separati ouale, avand grija sa puneti albusurile intr-un castron perfect degresat si uscat. Treptat, inglobati in pasta de branza galbenusurile. Adaugati mararul (spalat, sters de apa si taiat marunt), apoi 20 g unt, smantana, un pic de sare si de piper macinat. Cu dosul unei linguri, frecati bine, bine, pentru a obtine o compozitie omogena.

Alivenci moldovenesc, cu branza, malai, marar si smantanaAlivenci moldovenesc, cu branza, malai, marar si smantana

Intr-un bol, amestecati faina (cernuta) cu malaiul. Inglobati, treptat, amestecul de faina si malai in compozitia cu branzeturi. In acest punct, daca vi se pare ca este prea uscata compozitia (fie ca a fost faina bine uscata, fie ca smantana a fost bine scursa), adaugati 3-4 linguri de lapte, pentru a obtine un amestec de consistenta potrivita. Cu restul de unt, ungeti 4 forme. Tapetati-le cu pesmet. Bateti albusurile, cu un strop de sare, pana obtineti o spuma batoasa. Incorporati-o, treptat, in compozitie. Distribuiti, imediat, compozitia in formele pregatite. Asezati formele intr-o tava in care ati pus apa (cam de doua degete) si bagati-le in cuptorul incins.

Alivenci moldovenesc, cu branza, malai, marar si smantanaAlivenci moldovenesc, cu branza, malai, marar si smantana

Dupa vreo 20 de minute, dati focul un pic mai mic (pe la 200 grade Celsius). Mai lasati vreo 20 de minute sau pana cand “les alivenci” capata un pic de culoare. Atentie, fiind vorba de sufleu, nu deschideti usa in timpul coacerii! Apoi, ca orice sufleu, cand veti scoate formele din cuptor, alivencile vor fi frumos crescute, depasind bine marginile formelor.

Alivenci moldovenesc, cu branza, malai, marar si smantana

Pe masura ce trec secundele, alivencile se desumfla usor (deoarece aerul incorporat in ele se raceste si isi micsoreaza volumul). Serviti-le fierbinti, cu o lingura de smantana deasupra si, eventual, decorate cu o frunza de marar.

Alivenci moldovenesc, cu branza, malai, marar si smantana

Calorii: 252 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Alivenci – sufleuri moldovenesti cu branza si malai”

  1. Viviana says:

    Arata pur si simplu demential! Bafta!

  2. Dino says:

    Multumesc, Viviana. Nici cu talmos-balmosul tau nu-mi este deloc rusine :). Sunt convinsa ca este foarte bun!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11