Daca aveti vreo aniversare in aceasta luna sau daca, pur si simplu, vreti sa sarbatoriti iubirea cu o felie de tort, atunci trebuie sa incercati reteta pe care v-o propun astazi. Este un tortulet mai putin obisnuit, foarte bun si de efect, plus ca are o cantitate substantiala de vitamina C, adica exact ce avem nevoie in aceasta perioada cu vreme oribila. Si nu este nici foarte greu de facut. Mai degraba este un pic mai migalos, dar merita efortul. Eu am pregatit acest tortulet pentru un weekend in compania prietenilor si va pot spune ca a avut un succes nebun, asa ca vreau sa-l repet pentru una din sarbatorile/aniversarile care urmeaza.
Practic, tortuletul de astazi este ceea ce numesc francezii “mille crêpes”, adica o mie de clatite. Eee, nu sunt chiar o mie, dar sunt destule pentru a obtine un desert foarte interesant si aspectuos. Iar toate aceste clatite pufoase se potrivesc de minune cu crema de branza si smantana, parfumata cu Grand Marnier (lichior cu aroma de portocale amare) si coaja rasa de portocala. Ar fi bine, insa, sa va apucati de pregatirea tortuletului din vreme, deoarece dureaza un pic prepararea clatitelor, iar dupa montare, trebuie sa stea macar vreo trei ore in frigider, pentru a se “aseza”.
Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, eu am facut un tortulet intr-o forma de 18 cm diametru, cam de 1,3 kg. De asemenea, daca nu gasiti smantana de 32% grasime, puteti pune smantana lichida pentru frisca, neindulcita, racita in prealabil foarte bine, in frigider. Atentie, insa, la crema de branza: trebuie sa fie de buna calitate, aproape deloc sarata si foarte bine scursa!
Ingrediente (pentru 8 portii):
– oua 3 buc.
– faina 225 g
– lapte 400 ml
– portocale 2 buc.
– zahar tos 25 g
– unt 50 g
– esenta de portocala 1 lingurita
– crema de branza 125 g
– smantana (32% grasime) 375 g
– zahar pudra 150 g
– Grand Marnier 3 linguri
– zahar vanilinat 1 pliculet
Pentru clatite, incepeti prin a rade coaja celor doua portocale si prin a stoarce 100 ml de suc, pe care trebuie sa-l filtrati (sa nu aiba deloc pulpa). Combinati sucul de portocala cu laptele. Mixati cele 3 oua cu zaharul tos (25 g) si zaharul vanilinat, dupa care puneti faina cernuta. Mixati bine, bine, astfel incat sa nu aveti deloc cocoloase. Incorporati, treptat, laptele cu suc de portocale. Lasati aluatul sa stea la rece, macar 30 de minute (vezi AICI alte detalii despre pregatirea clatitelor). La expirarea timpului de repaus, topiti cele 50 g unt si incorporati-le in aluatul de clatite. Puneti si esenta de portocala si omogenizati bine. Incingeti o tigaie pentru clatite (de 24 cm) si ungeti-o cu un pic de ulei. Luati aluat de clatite cu un polonic, puneti in tigaie, rotiti tigaia astfel incat aluatul sa se distribuie uniform. Cand a prins o usoara tenta galbuie, intoarceti clatita, mai lasati-o cateva zeci de secunde si rasturnati-o pe o farfurie. Procedati la fel, in continuare, pana terminati aluatul de clatite. Important: nu lasati clatitele sa se rumeneasca prea tare! Trebuie sa fie facute, dar cat mai deschise la culoare pentru ca tortuletul sa arate bine! Apoi, va recomand sa nu faceti toate clatitele de 24 cm. Eu am facut 9 clatite de 24 cm si 9 clatite de circa 18 cm (veti vedea de ce).
Pentru crema de tort cu branza, smantana si portocala: puneti crema de branza intr-un castron inalt. Omogenizati-o un pic si amestecati-o cu smantana. Mixati la turatie maxima, timp de 2-3 minute (smantana, normala sau lichida, se transforma practic in frisca si, in combinatie cu crema de branza, veti obtine o crema batoasa). Puneti zaharul pudra (trecut prin sita) si mixati spre omogenizare. Adaugati coaja rasa de portocala si Grand Marnier.
Asa trebuie sa arate, in final, crema noastra. Pastrati-o la frigider daca nu montati imediat tortul. Cand vreti sa-l montati, inveliti forma de tort in folie alimentara. Alegeti dintre clatite una mare si frumoasa si puneti-o deoparte, invelita in folie, pentru a nu se usca (o veti folosi la decorarea tortului). Luati o alta clatita mare, tot aspectuoasa, si asezati-o pe fundul formei (urcand-o usor pe pereti). Luati o alta clatita, rupeti-o in doua si tapetati in continuare peretii formei astfel incat sa atarne peste margini. Puneti o lingura de crema, intindeti-o uniform, iar clatita, iar crema si tot asa. Aveti grija sa alternati clatitele mari cu cele mici (ideea este ca cele mari se vor ridica un pic pe pereti si nu vreti sa se adune prea multa “coca” pe margine).
Cand ati terminat crema si ati ajuns la ultima clatita, puneti-o avand grija sa pliati marginile. Asezati o farfurie mai grea peste forma de tort plina si bagati in frigider. Dupa cateva ore de repaus la rece, rasturnati practic tortul din forma (ceea ce era fundul tortului devine partea superioara si de aceea era important ca prima clatita sa fie frumoasa :P).
Ornati tortul cu clatita pusa deoparte si cu felii de portocala.
Eu am taiat clatita in doua si am pus-o, pe tort, sub forma de evantai, sprijinind-o cu feliile de portocala (felii curatate de coaja si de pielita alba amaruie). De asemenea, am mai taiat niste “zulufi” din coaja de portocala (fasii subtiri, rulate strans pe un creion, astfel incat sa se curbeze) si am pudrat cu putin zahar pudra. Evident, insa, ca puteti orna tortul si in alt fel.
Iata cum arata “vedeta” noastra si in sectiune. Apetisant, nu?
Calorii: 317 kcal / 100 g.
Ce bine arata ! Cred ca e la fel de bun precum arata… Trebuie sa il fac si eu cat de curand 🙂 :X
Crina, este intr-adevar fooooarte bun. Cel putin noua, ne-a placut enorm. Astept cu nerabdare sa-mi spui cum ti-a iesit si daca a fost pe masura asteptarilor :).