Dupa incursiunea in bucataria indiana de zilele trecute (vezi Curry de creveti cu sos de alune si usturoi), dam o raita prin Orientul Mijlociu cu aceste koftele parfumate, servite cu un sos racoritor si acrisor din iaurt scurs, usturoi si menta. Pentru un plus de lejeritate, eu am folosit o carne tocata de pui, dar puteti pune si vita si/sau miel. Porc sa nu fie caci este interzis in bucataria araba. Si, credeti-ma, sunt atat de bune chiftelutele cu mirodenii incat nici nu va veti gandi la “cea mai buna leguma”, cum alinta romanul carnea de porc.
Pentru prepararea sosului de iaurt cu menta si un pic de usturoi, ideal este un labneh (vezi AICI mai multe detalii despre aceasta crema de iaurt), dar nu am avut acum la dispozitie, asa ca am apelat la iaurtul grecesc, mai usor de gasit. In rest, este totul foarte simplu: chiftelutele se pregatesc rapid, sosul se face cat ai bate din palme, astfel ca in mai putin de 30 de minute puteti savura in doi delicioasa combinatie :). Iar daca preparati cantitatile mele, poate va raman vreo doua chiftelute si pentru o gustare la serviciu.
Infipte pe scobitori, koftelele parfumate se preteaza de minune si pentru o masa tip bufet, pe post de aperitiv cald. Le pregatiti dinainte integral, urmand doar sa le incalziti un pic inainte de a le pune pe masa, alaturi de mai multe boluri cu sos racoritor.
Ingrediente (pentru 2-3 portii):
– carne de pui tocata 600 g
– ceapa verde 5-6 fire (60 g)
– patrunjel verde 1/2 legatura mica
– menta uscata 1 1/2 lingura
– chimion 2 lingurite rase
– scortisoara macinata 1 lingurita rasa
– ienibahar 3-4 boabe
– iaurt scurs 400 g
– usturoi 2 catei mari (8 g)
– suc de lamaie 1 lingura
– sare, piper
Puneti carnea tocata intr-un bol si amestecati-o cu ceapa verde (taiata marunt), patrunjelul (maruntit, de asemenea), 3 linguri cu varf de iaurt (cam 100 g), jumatate de lingura de menta uscata, chimionul, scortisoara, ienibaharul macinat, un pic de sare si de piper. Amestecati foarte bine si, cu mana umezita, formati chiftelute alungite. Asezati-le pe un gratar de unica folosinta din aluminiu sau intr-o tava si puneti-le la grill-ul cuptorului. Daca nu aveti grill, prajiti-le pe aragaz, intr-o tigaie-gratar pulverizata cu putin ulei. Intre timp, pregatiti sosul de iaurt cu usturoi si menta: amestecati iaurtul scurs, cu usturoiul trecut prin presa si restul de menta uscata. Incorporati in sos sucul de lamaie si potriviti de sare si piper.
Serviti koftelele calde, cu sosul de iaurt alaturi. Un Valentine’s Day sau un Dragobete cu multa iubire si bucurie!
Calorii: 170 kcal / 100 g.