Termenul de “curry” desemneaza un amestec special de condimente, dar si o serie intreaga de mancaruri cu sau fara sos, cu legume si/sau carnuri puternic condimentate (a nu se intelege picante, ci cu un numar considerabil de mirodenii), specifice bucatariilor din India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Thailanda, Indonezia, Malaezia, chiar si China si Japonia. Ca trasatura comuna este folosirea curcumei (turmeric sau sofran indian), coriandrului si chimi-onului, iar in functie de regiune si de specificul ei, gasim cuisoare, scortisoara, nucsoara, anason, dafin, frunze de curry (de unde rezulta ca exista si un arbore de curry :P) si multe alte mirodenii. Treptat, curry-urile s-au raspandit in toate partile lumii, astfel incat astazi avem infinite variante. Cea pe care v-o propun astazi apartine chef-ului Raghavan Iyer, originar din Bombay si autor a mai multor carti, printre care… “660 de curry-uri”.
V-am mai dezvaluit cateva dintre retetele mele preferate de curry (vezi AICI), in general thailandeze, dar de acum inainte promit sa imbogatesc si seria curry-urilor indiene si pakistaneze. Nu de alta, dar am reusit in sfarsit sa-mi cumpar ghee :D. Este vorba de acel unt clarifiat atat de folosit in bucatariile Asiei de Sud, de un galben intens si cu miros specific. Este considerat grasimea ideala pentru prajit deoarece are punctul de ardere la 250 grade Celsius, superior celui al majoritatii uleiurilor vegetale.
Daca nu aveti ghee, puteti folosi un ulei de rapita sau, in fine, ulei de arahide. In rest, va mai spun doar ca este senzationala combinatia de crevete, lapte de cocos, arahide si usturoi, plus ca se face foarte simplu si relativ rapid. Adica, un curry perfect pentru o cina tarzie, romantica sau nu :).
Ingrediente (pentru 4 portii):
– cozi de creveti, decongelate 400 g
– lapte de cocos 200 ml
– curcuma 1/2 lingurita
– alune prajite si usor sarate 40 g
– usturoi 4 catei mari (15 g)
– ghee 1 lingura (18 g)
– sos de ardei iute 1-2 lingurite (in functie de cat de iute este)
– coriandru uscat 1 lingura rasa (sau proaspat, 2 linguri)
– sare
Spalati cozile de creveti si stergeti-le de apa, prin tamponare cu un servet de hartie. Presarati curcuma peste creveti, invartiti-i un pic pentru a-i acoperi uniform, acoperiti-i cu folie si lasati-i, in frigider, timp de 30 de minute (pentru ca turmericul sa intre in carnea crevetilor si sa indeparteze mirosul de mare). Intre timp, puneti in tocatorul blenderului arahidele si usturoiul. Tocati bine, bine. Incingeti ghee-ul intr-un wok si puneti amestecul de alune si usturoi, precum si sosul/pasta de ardei iute. Atentie, sa nu puneti foarte mult sos iute! Mai bine, puneti in prima faza mai putin si, spre final, potriviti gradul de iuteala.
Amestecand continuu, lasati 1-2 minute, dupa care puneti laptele de cocos. Aduceti la punctul de fierbere, lasati sa fiarba incet un minut si puneti crevetii si coriandrul uscat (daca aveti proaspat, il puneti la sfarsit). Dupa ce ajunge iar la punctul de fierbere, dati focul mic si lasati sa fiarba 3-5 minute, avand grija sa amestecati din cand in cand. Potriviti de sare si, daca este cazul, mai puneti un pic de sos de ardei iute.
Serviti imediat, cu orez basmati fiert simplu.
Calorii: 225 kcal / 100 g (fara garnitura de orez).
Foarte interesanta reteta voastra, o s-o incerc negresit, multumesc 🙂
Exista si sosuri curry deja preparate pe la supermaketuri dar vreau sa incerc alaturarea condimentelor, mai ales ca mi-am facut depozit de arome acasa 🙂 O intrebare totusi: ghee ai cumparat sau ai preparat in casa dupa retetele de pe net?
Cu multa placere, Dana :). Sosurile curry din magazin sunt altceva (si ca gust, si ca textura, plus ca au tot felul de e-uri), asa ca ti-as recomanda sa incerci sa-l faci in casa. Iti garantez ca este muuult mai bun. Cat despre ghee, eu am cumparat, dar nu de la noi, ci din afara. La noi am inteles ca s-ar gasi la Ki-life (magazinul din Piata Amzei) si la Bacania veche. Daca nu gasesti, poti pune ulei (rapita sau arahide). Spor la pregatiri!