Dulce si acrisor, rafinat, parfumat si surprinzator… ca dragostea. Asa este desertul pe care vi-l ofer astazi, parte a propunerilor destinate lunii iubirii :). Perfect daca este savurat in doi – de Valentine’s Day, Dragobete sau cand vreti voi sa luati o cina romantica impreuna cu persoana iubita -, dar pretabil si pentru o masa cu mai multi invitati. Perele dulci si zemoase sunt completate perfect de aroma limoncello-ului si de savoarea discreta a scortisoarei din crema de lapte. Relativ simplu, dar de mare efect, va garantez!
Limoncello este un lichior de lamaie, produs in special in sudul Italiei, din coaja lamailor de Sorrento. Destul de tare si foarte parfumat, el este servit, in mod traditional, ca digestiv, dar si-a capatat popularitate si ca ingredient in cocktailuri. Pus in deserturi face adevarate minuni, conferind un farmec aparte preparatului.
Revenind la perele noastre, eu am pregatit cinci pere, pentru ca atat aveam in casa, dar veti avea sirop si crema suficiente pentru sase pere. Evident, ajustati cantitatile dupa dorinta!
Ingrediente (pentru 6 portii):
– pere 6 buc.
– limoncello 80 ml
– lamaie 1 buc.
– galbenusuri 3 buc.
– zahar tos 200 g
– faina 40 g
– lapte integral 400 ml
– smantana neindulcita pentru frisca 200 ml
– scortisoara macinata 1 varf de lingurita
Radeti coaja de lamaie si stoarceti sucul intr-un pahar. Pentru crema de lapte, amestecati laptele cu smantana si incalziti, intr-o oala medie. Mixati galbenusurile cu 75 g zahar tos, pana cand obtineti o spuma galbuie. Puneti faina, jumatate din coaja rasa de lamaie si scortisoara. Omogenizati si incorporati, putin cate putin, din laptele fierbinte. Cand temperatura compozitiei se apropie de cea a laptelui, turnati peste laptele din oala. Pe foc mic si amestecand continuu, cu un tel, lasati pana cand crema ajunge la punctul de fierbere. Opriti focul si lasati sa se raceasca. Curatati perele de coaja (pastrandu-le codita) si puneti-le intr-o oala. Turnati peste ele sucul de lamaie. Amestecati zaharul ramas (125 g) cu 200 ml apa. Adaugati restul de coaja de lamaie si limoncello-ul, omogenizati si turnati peste pere. Pe foc mic, aduceti la punctul de fierbere si lasati 12-15 minute, pana cand perele sunt patrunse. Scoateti perele cu o spumiera si lasati siropul sa fiarba in continuare, pana cand se reduce aproape la jumatate. Opriti focul si lasati sa se raceasca.
Cand vreti sa serviti desertul, puneti cate o para pe farfurie, stropiti cu siropul cu limoncello si imbracati in crema de lapte (circa doua linguri, dupa ce ati omogenizat, in prealabil, crema). Ce va ramane (daca va ramane!), puteti pastra in frigider pentru doua-trei zile.
Calorii: 166 kcal / 100 g (circa 450 kcal / portia).