Supa gulas de porc

Una dintre mancarurile nationale ale Ungariei, gulasul (“gulyas”) poate fi, dupa dorinta, supa mai densa sau tocana. Important este sa aiba bucati de carne (vita, porc, mai rar miel), legume, boia de ardei si mirodenii. De regula, nu se pun rosii, iar in cazul tocanei, pentru ingrosare, nu se pune rantas, ci cartofi taiati marunt. Exista, normal, mai multe retete de gulas. De pilda, Gulyas a la Szekely contine varza murata si smantana acrisoara, dar avem si variante cu fasole (in loc de cartofi si se omite chimenul), cu afumatura sau cu vin. Eu, una, prefer varianta simpla, asa cum am avut ocazia sa mananc in tara vecina. Picanta, aromata si satioasa, supa gulas este perfecta pentru vremea de afara, avand capacitatea de a va satura si a va pune sangele in miscare.

Dat fiind ca aveam prin congelator niste oase si carne de porc, am adaptat un pic reteta traditionala. Adica, in loc sa calesc ceapa, usturoiul si carnea la inceput, dupa care sa pun restul de legume si apa, am inceput cu fierberea oaselor si a carnii. Nu de alta, dar oasele cu cartilaje si carne dau un plus de gust supei si o si ingroasa putin. Apoi, cum am pus si cartofi, nu am mai pregatit galuste micute, asemenea celor de la papricas (vezi reteta de Papricas de pui).

Ingrediente (pentru 8-10 portii):
– oase de porc, cu carne pe ele 1 kg
– pulpa de porc 500 g
– ceapa 2 buc. mari (315 g)
– morcovi 4-5 buc. (205 g)
– radacina de patrunjel 2 buc. (130 g)
– telina 2 tije (175 g), dar puteti pune si radacina de telina
– usturoi 5 catei (22 g)
– cartofi 4 buc. (540 g)
– boia dulce de ardei 1 lingurita cu varf
– boia iute de ardei 1-2 lingurite (in functie de cat de picant va place)
– chimen 2 lingurite cu varf
– ulei 2 linguri
– sare, piper

Supa gulas de porc cu legume, boia si chimen

Intr-o oala mai mare, puneti la fiert 3 l de apa. Cand incepe sa clocoteasca, puneti oasele si pulpa (taiata cubulete). Spumuiti de mai multe ori, pana cand nu se mai formeaza deloc spuma. Lasati sa fiarba, la foc mic, 40-45 de minute. Adaugati ceapa (bucati), morcovul (rondele), radacina de patrunjel (cubulete) si tijele de telina (felii). Puneti si cartofii (taiati cubulete) si lasati sa fiarba incet, pana se patrund legumele.

Supa gulas de porc cu legume, boia si chimenSupa gulas de porc cu legume, boia si chimen

Intr-o tigaie, incingeti cele doua linguri de ulei. Pe foc mic, caliti usturoiul trecut prin presa. Atentie, nu-l scapati din ochi pentru a nu se arde! Adaugati cele doua feluri de boia si chimenul. Mai lasati un pic pe foc, dupa care puneti amestecul in supa. Lasati sa dea cateva clocote, puneti un pic de piper si potriviti de sare.

Supa gulas de porc cu legume, boia si chimenSupa gulas de porc cu legume, boia si chimen

Serviti supa gulas fierbinte. Pofta buna!

Supa gulas de porc cu legume, boia si chimen

Calorii: 79 kcal / 100 g (circa 400 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11