Ramanem in zona mediteraneana cu aceasta reteta de garnitura, care presupune combinarea cartofilor cu afumatura si rozmarin parfumat, inainte de a fi rumeniti in cuptor pana prind o crusta apetisanta. Fata de varianta cu usturoi propusa acum mai bine de un an (vezi AICI), cea de astazi, pe care am vazut-o in emisiunea lui Buddy Valastro, nu presupune pudrarea cu faina, iar pentru rumenire apelam, la final, la ajutorul grill-ului de la cuptor. Daca ar fi sa compar cele doua variante, cea cu afumatura este mai pe placul meu, dar cea cu usturoi poate fi pregatita in perioadele de post.
Pe post de afumatura, eu am pus lardons, baconul acela crud si afumat, taiat in betigase, pe care-l puteti gasi in Mega Image. Daca nu-l gasiti, il puteti inlocui cu un kaizer sau bacon fiert si afumat. Va mai spun doar ca aceasta garnitura merge foarte bine langa o friptura la gratar sau cu sos (eu, una, am mancat-o si simpla, de sine statatoare, fiind destul de consistenta) si ca se preteaza pentru mese cu mai multi invitati, dat fiind ca poate fi pregatita in avans pana la punctul rumenirii in cuptor.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– cartofi curatati 1 kg
– lardons 400 g
– rozmarin proaspat 3 crengute
– ulei de masline 2 linguri
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Taiati cartofii cuburi si puneti-i intr-o oala mai mare, plina cu apa rece, usor sarata. Aduceti la punctul de fierbere si fierbeti 7-10 minute, pana cand se patrund cartofii. Intre timp, incingeti o tigaie si caliti afumatura (fara grasime suplimentara). Atentie, nu trebuie sa o rumeniti prea tare, pentru ca urmeaza sa mai prinda culoare si in cuptor! Cand cartofii au fiert, scurgeti-i de apa si puneti-i intr-o tava. Puneti si afumatura calita, acele de rozmarin, cele doua linguri de ulei de masline si piper proaspat rasnit. Amestecati usor si bagati in cuptorul incins.
Dupa 15 minute, intoarceti usor cartofii cu o paleta. Repetati operatiunea de intoarcere de inca doua ori, tot la interval de 15 minute. Opriti cuptorul si dati drumul la grill. Mai lasati cateva minute, cat sa prinda cartofii un pic de crusta. Serviti-i imediat.
Calorii: 267 kcal / 100 g.
Nu stiu cum am dat peste acest site, dar este absolut senzational!!
Multumesc, Florentina, pentru aprecieri! Sper sa gasesti pe blog cat mai multe retete pe placul tau :).
Este senzational. Eu fac cel putin in fiecare zi o reteta de aici!
Iti multumesc, Iulia, pentru fidelitate si sper sa gasesti in continuare propuneri cat mai interesante :).
[…] Imagine gurmandino.ro […]
[…] sursa […]