Ramanem in “perimetrul” copilariei cu un desert indragit de toti: cremsnitul. Cu ale sale foi crocante si pudrate cu zahar, umplute cu un strat generos de crema de vanilie, acest desert ajuns la noi cu nume derivat din limba germana (“Cremeschnitte”), este doar o varianta a celebrului “mille-feuille” frantuzesc. In Ardeal, delicioasa prajitura mai este cunoscuta si ca “cremes”, nume derivat din maghiara, in vreme ce in cartile Sandei Marin o intalnim simplu “placinta cu crema de vanilie”. Oricum i-ati zice, trebuie sa admiteti insa ca este un desert foarte bun, aparent lejer (desi numarul de calorii spune altceva) si destul de usor de facut.
Practic, aveti la indemana trei variante, incepand cu utilizarea de foi de cremsnit cumparate din comert. La polul opus, aveti varianta pregatirii foilor in casa, impaturite si intinse de multe ori, pana obtineti aluatul cu multe straturi (aluatul frantuzesc), iar intre ele, varianta aleasa de mine: foi subtiri de placinta, “rasfatate” cu unt topit si suprapuse cu grija. Daca timpul si rabdarea nu constituie o problema, va invit sa aruncati o privire si pe varianta de gala a popularului desert: Tort mille-feuille impletit :).
Si, in final, doua precizari: 1. din cantitatile de mai jos, mi-a iesit un vas de Jena mare plin cu cremsnit (circa 1,2 kg), asa ca ajustati cantitatile dupa dorinta; 2. data fiind cantitatea considerabila de unt, eu am combinat un unt de 65% grasime cu unul de 80% grasime.
Ingrediente:
– foi fine de placinta 250 g
– unt 100 g
– lapte 1 l
– oua 6 buc.
– galbenus 1 buc.
– zahar tos 200 g
– faina sau maizena 40 g
– praf de budinca de vanilie 70 g
– zahar vanilinat 2 1/2 pliculete
– zahar pudra 15 g
Incepeti cu pregatirea cremei de vanilie (crema patiserie): incalziti laptele pe foc mic, intr-o oala mai marisoara. Intr-un castron, puneti cele 6 oua intregi si 200 g zahar tos. Mixati bine, pana cand zaharul se topeste si obtineti o spuma galbuie. Adaugati zaharul vanilinat, praful de budinca si faina/maizena. Omogenizati. Incepeti sa puneti, putin cate putin, din laptele fierbinte. Continuati pana cand temperatura compozitiei se apropie de cea a laptelui. Turnati compozitia peste laptele din oala si omogenizati. Amestecand in continuu, cu un tel, lasati pana cand crema se ingroasa si ajunge la punctul de fierbere.
Opriti focul si incorporati in crema 20 g unt. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Ungeti cu unt un vas de Jena mare sau o tava inalta. Topiti untul care va ramane (la microunde, pentru operativitate). Luati o prima foaie de placinta (avand grija sa le tineti pe celelalte acoperite cu un prosop umed, pentru a nu se usca) si asezati-o in vas. Ungeti-o cu unt (cu o pensula), avand grija ca marginile ei sa imbrace peretii vasului/tavii. Asezati peste ea o alta foaie, iar ungeti cu unt si tot asa, pana ati pus 4 foi. Distribuiti uniform jumatate din crema patiserie.
Asezati o foaie de placinta peste crema, ungeti-o cu unt, iar o foaie, dupa care restul de crema. Pliati marginile foilor spre interior, peste crema. Asezati inca o foaie, dar pliata astfel incat sa se potriveasca perfect cu dimensiunile vasului/tavii (adica, sa nu mai ramana margini, pe peretii vasului). Ungeti cu unt si continuati, pana asezati 4 foi (ar trebui sa aveti, 4-2-4 foi). Bateti galbenusul si ungeti cu el suprafata cremsnitului. Cu varful unui cutit foarte bine ascutit, taiati usor cremsnitul in portii, dar nu pana jos, ci doar stratul de foi de deasupra (in acest fel, veti taia mai usor prajitura dupa coacere).
Bagati in cuptorul incins si lasati 40-45 de minute sau pana cand foile prind o frumoasa tenta galbuie. Lasati sa se raceasca total cremsnitul inainte de a-l taia. Presarati zaharul pudra si taiati dupa “marcajele” facute anterior. Cremsnitul poate fi pastrat in frigider timp de doua-trei zile.
Calorii: 328 kcal / 100 g.