Asemenea supei de pui cu galuste, chiftelele marinate se numara printre preparatele copilariei, asezate cuminte pe un pat cremos de piure de cartofi. Rumenite usor si, apoi, fierte incet intr-un sos (care poate fi alb, cu smantana, sau rosu, cu tomate), aceste bilute de carne cu legume, mirodenii si ierburi, constituie o solutie excelenta pentru pregatirea rapida a mesei de pranz sau de seara. Plus ca sunt deosebit de versatile… Doar prin schimbarea ierburilor, de pilda, obtineti noi si noi gusturi :). Va invit, in acest sens, sa incercati si Chiftelute de vita in sos de rosii cu busuioc sau Chiftelute cu sos cremos de vin si ciuperci.
Revenind la chiftelele marinate de astazi, in varianta romaneasca, in mod traditional se foloseste carne de porc, de vita sau de miel. O carne chiar grasuta, nu macra. Ei bine, eu am vrut o varianta mai dietetica, drept pentru care am folosit carne tocata de pui (nu piept, ci pulpe), iar pentru a evita senzatia de fad si pentru a conferi un plus de gust, am adaugat un pic de kaizer. Simplu si delicios!
Ingrediente (pentru 4 portii):
– carne tocata de pui 300 g
– kaizer 70 g
– ceapa 1 buc. mica (50 g)
– paine 1 felie (25 g)
– morcov 1 buc. mica (30 g)
– ou 1 buc.
– pesmet 30 g
– rosii pasate 350 g
– unt 30 g
– zahar 1 lingurita (7 g)
– tije de telina 1 buc. mica (15 g)
– otet din vin rosu 1 lingurita
– dafin 1-2 foi
– usturoi 2 catei
– patrunjel uscat 1 lingurita rasa
– marar uscat 1 lingurita rasa
– sare, piper
Puneti felia de paine la inmuiat, in putina apa. Intr-un castron, puneti carnea tocata, kaizerul, ceapa si morcovul (taiate foarte marunt, cu blenderul, sau date prin masina de tocat), felia de paine (stoarsa foarte bine de apa) si oul. Amestecati bine, puneti un pic de sare si de piper macinat, patrunjelul si mararul uscate si continuati sa amestecati, pana v-ati asigurat ca ati obtinut o compozitie omogena. Intindeti pesmetul intr-o farfurie intinsa. Luati, cu mana uda, din amestecul de carne si legume si formati ca niste bile. Dati-le prin pesmet si asezati-le pe o farfurie, aplatizandu-le usor. Procedati la fel pana terminati toata tocatura. Topiti untul intr-o tigaie mare si, cand s-a incins, puneti chiftelele. Lasati-le, pe foc potrivit, pana prind un pic de culoare, dupa care intoarceti-le pe partea cealalta. Scoateti-le cu spumiera pe o farfurie.
Amestecati, intr-un bol, rosiile pasate cu tija de telina si usturoiul (maruntite la fel, cu blenderul), zaharul si otetul. Turnati sosul in tigaia in care ati perpelit chiftelele. Aduceti la punctul de fierbere si puneti foaia de dafin, un pic de sare si de piper. Daca vi se pare prea dens sosul, completati cu apa fierbinte (50-100 ml). Dati focul mic si puneti inapoi in tigaie, in sosul de rosii, chiftelele. Lasati-le sa fiarba cateva minute (carnea de pui se patrunde repede), avand grija sa le intoarceti daca sosul nu le acopera integral.
Serviti chiftelele marinate calde, pe un pat de piure de cartofi.
Calorii: 160 kcal / 100 g (fara garnitura de cartofi).