Nu ma omor dupa supe (exceptie fac supele-crema), dar vremea asta oribila m-a dus cu gandul la supa de pui din copilarie. Fierbinte, gustoasa si hranitoare, aceasta supa are darul de a te face sa te simti bine, de a vedea lucrurile in culori mai putin sumbre. In plus, in popor se spune ca ar avea efecte in tratarea racelii si a gripei. Nu stiu daca este sau nu asa, dar pot spune ca ne-a pus bine sangele in miscare. Singurul regret este ca nu am avut o gaina de curte pentru prepararea supei, asa ca a trebuit sa ma multumesc cu puiul din comert, stresat sau mai putin stresat :P.
Mai exact, am pus niste aripioare si, mai mult pentru gust decat pentru carne, doua spinari mari de pui. In total, cam 1,4 kg. Plus legumele de rigoare si niste galuste pufoase, din gris. Daca nu va omorati dupa galuste, puteti pune taietei facuti in casa ori niste fidea de-a gata.
Ingrediente (pentru 8 portii mari):
– spinari de pui 2 buc.
– aripi de pui 6 buc.
– ceapa 2 buc. mari (205 g)
– morcovi 3 buc. (200 g)
– telina 1/2 buc. (130 g)
– radacina de patrunjel 1-2 buc. (60 g)
– cartofi 2 buc. (250 g)
– sare, piper (boabe si macinat)
– ou 1 buc.
– gris 4 linguri (85 g)
– unt 25 g
– patrunjel si leustean verde
Intr-o oala mai mare, puneti la fiert 3 l de apa. Cand clocoteste, puneti carnea de pui, la foc potrivit. Spumuiti de mai multe ori, pana cand nu se mai formeaza deloc spuma. Acoperiti partial oala cu un capac si, tot la foc potrivit, lasati sa fiarba vreo 40 de minute (atentie, daca puneti gaina, creste substantial timpul de fierbere, putand ajunge si la doua ore si jumatate, in functie de “etatea” inaripatei!). Adaugati ceapa (taiata in sferturi), morcovul (rondele), telina (cubulete), radacina de patrunjel (in jumatate sau sferturi, pe lungime) si cartofii (cuburi). Puneti si cateva boabe de piper si lasati sa fiarba in continuare.
Cand legumele au fiert, scoateti cu o spumiera carnea pe o farfurie. Strecurati supa si pastrati legumele. Cand s-a mai racit puiul, astfel incat sa-l puteti manevra, curatati carnea de pe spinari si puneti-o alaturi de aripi. Aduceti iar la punctul de fierbere supa clara de pui, dupa care dati focul mic. Potriviti supa de sare. Pentru galustele din gris, incepeti prin a topi untul (eventual, la microunde). Intr-o farfurie adanca, bateti bine de tot oul cu o furculita. Treptat, inglobati untul topit. Puneti in ploaie grisul, un pic de sare si de piper macinat, amestecand pentru a obtine o compozitie omogena. Atentie, aluatul pentru galuste trebuie sa fie folosit imediat! Luati cu o lingura cate putin aluat si dati-i drumul in supa de pui. Cand ati terminat de pus galustele, lasati sa fiarba circa 20 de minute (repet, la foc mic).
Serviti imediat supa, asezand in farfurie cate o aripa sau fasii de carne (din cea scoasa de pe spinari) si una-doua galuste, dupa care turnati supa fierbinte. Pentru culoare, dar si gust, puteti pune si din rondelele de morcov fiert si/sau verdeata tocata. Restul de legume fierte, le puteti folosi, de pilda, pentru o salata de boeuf. Eu, una, le-am pus, pur si simplu, inapoi in supa, dat fiind ca nu tineam neaparat ca supa sa fie clara :).
Calorii: 70 kcal / 100 g (cu tot cu legumele fierte).
Ador supa asta,o numesc supa copilariei mele,e delicioasa!O zi buna!
Este, intr-adevar, foarte buna si fiecare lingura trezeste amintiri… O zi frumoasa si tie, Flory :)!