Cred ca au trecut aproape doi ani de cand am vazut aceasta reteta in revista BBC Good Food si, de atunci, mi-am tot propus sa o incerc, dar nu am avut ocazia. Dupa sarbatorile care au trecut, am ramas insa cu un cozonac panettone si mi-am adus aminte de ideea transformarii acestuia intr-un tort, in doar cateva minute si cu efort minim. M-am pus, asadar, pe treaba si nu-mi pare deloc rau ca am “sacrificat” deliciosul cozonac, deoarece merge de minune cu delicatul mascarpone, iar coaja confiata de citrice dinauntru este completata perfect de parfumul de portocale amare al Grand Marnier-ului. Si din punctul de vedere al texturilor, combinatia este foarte interesanta: cozonacul pufos se contopeste perfect cu “matasea” mascarpone-ului, iar bucatelele de fructe confiate constituie un mare plus crocant.
Aveti nevoie de un cozonac de 700 g, dar veti folosi doar vreo 500 g (va ramane “capacul”). Eu am folosit un Panettone cu fructe confiate pentru ca din acesta aveam, dar merge si unul simplu. Va mai spun doar ca, din cantitatile de mai jos, iese un tortulet cam de 8 portii (mai ales ca feliile nu trebuie sa fie prea groase, din cauza numarului sporit de calorii :P).
Ingrediente:
– cozonac panettone 1 buc.
– mascarpone 500 g
– portocale 2 buc. mari
– zahar pudra 50 g
– Grand Marnier 2 linguri
– coaja confiata de portocala 40 g
Spalati foarte bine portocalele, stergeti-le de apa si radeti coaja. Stoarceti portocalele si puneti sucul intr-un ibricel, impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar si cu jumatate din coaja rasa. Amestecand continuu, aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba, incet, circa 1 minut. Luati de pe foc, lasati sa se raceasca si amestecati cu lichiorul. Indepartati hartia cozonacului si, cu ajutorul unui cutit cu lama subtire si bine ascutita, taiati capacul cozonacului. Taiati, apoi, cozonacul in trei discuri egale ca grosime. Mixati mascarponele, adaugand restul de zahar pudra si, apoi, coaja ramasa de portocala. Asezati primul disc (cel de la baza cozonacului) pe o farfurie si insiropati-l. Puneti doua linguri din crema de mascarpone si distribuiti-o uniform.
Procedati la fel cu al doilea si al treilea disc, cu mentiunea ca, dupa ce ati pus ultimul disc, imbracati tot tortuletul in crema de mascarpone. Decorati cu rondele de coaja confiata de portocala si serviti imediat.
Eu am incercat sa aranjez coaja confiata sub forma unei flori, dar veti gasi, cu siguranta, si alte metode interesante.
Calorii: 335 kcal / 100 g.