In urma cu mai bine de un an, pe la inceputurile acestui blog, va propuneam o reteta frantuzeasca de supa de usturoi (AICI) si va spuneam ca ma tenteaza mult si variantele cu branza, inclusiv cea italieneasca (Zuppa D’Aglio), cu parmezan ras si lamaie. Ei bine, intre timp, am descoperit o alta reteta de supa de usturoi, tot frantuzeasca, dar din nordul tarii, mai exact din regiunea Nord-Pas-de-Calais. Este vorba, de fapt, de o combinatie de usturoi si cartofi, parfumata tot cu cimbru, dar mult mai cremoasa si mai gustoasa. In plus, un farmec aparte este dat de branza Gruyere pusa in supa, pe o felie de paine taraneasca. La contactul cu supa cremoasa fierbinte, se “formeaza” in farfurie o supa cu “inima” matasoasa de branza… Pur si simplu delicios!
Fata de prima varianta propusa de supa de usturoi, cea de astazi are un pic mai estompata aroma usturoiului, gratie cartofilor, ceea ce o face, din punctul meu de vedere, si mai interesanta. Atat de interesanta incat va garantez ca va veti grabi sa mai pregatiti o tura :P. Mai ales ca se face in doi timpi si trei miscari…
P.S. Daca vreti sa pregatiti supa si in perioada de post, nu trebuie decat sa eliminati branza. Nu va mai avea acelasi farmec, dar este buna si simpla.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– usturoi curatat 120 g
– ulei 1 lingura
– cartofi curatati 600 g
– morcov 2 buc. (110 g)
– cimbru uscat 1 lingurita cu varf
– sare, piper
– paine taraneasca 250 g
– branza Gruyere 100 g
Puneti la fiert 1,5 l de apa. Incingeti lingura de ulei intr-o oala si caliti un pic usturoiul, taiat felii. Adaugati morcovul (bucatele) si mai lasati vreo doua minute. Puneti cartofii (cubulete, de dimensiuni aproximativ egale) si cimbrul. Turnati apa fierbinte si lasati sa fiarba incet, pana cand sunt bine patrunsi cartofii.
Opriti focul, lasati sa se raceasca un pic si pasati cu blenderul. Puneti inapoi in oala, aduceti la punctul de fierbere si potriviti de sare si de piper.
Taiati painea in felii mai groase si prajiti-le un pic pe o tabla sau un gratar. Asezati cate o felie de paine prajita in mijlocul farfuriei si radeti pe ea branza Gruyere. Turnati peste supa fierbinte. Pofta buna!
Calorii: 89 kcal / 100 g.
[…] vegetala) • Pachetele de primavara cu sos dulce-picant (nu puneti carne de porc si nici ou) • Supa de usturoi 2 (nu puneti branza Gruyere) • Salata de fructe (nu puneti bezele moi si nici iaurt, ci doar […]