Trecute fiind sarbatorile, cu mese imbelsugate si preparate grele din carne de porc, ne orientam spre mancarurile mai usoare, cu peste ori pui si/sau cu mai multe legume. O astfel de mancare constituie rulourile de pui pe care vi le propun astazi, cu un mijloc matasos de branzeturi si cu un invelis crocant din pesmet usor picant. Si, pentru ca incercam sa fie totul cat mai lejer, nu prajim rulourile in ulei, ci le coacem in cuptor. Pe aceeasi idee, “asortam” puiului un mix de cruditati (salata verde cu betigase de sfecla) si, doar la cererea expresa a “publicului”, completam cu cativa cartofi prajiti :D.
In ceea ce priveste interiorul cremos de branza topita, eu am combinat branza Cedar cu branza Havarti, pentru ca eram curioasa sa vad cum este aceasta din urma. Este vorba de o branza daneza, nu prea tare si deloc iute, obtinuta din lapte gras de vaca. O gasiti in marile magazine dar, daca vreti, o puteti inlocui (ori puneti numai Cedar, ori o alta branza care se topeste, gen Emmental). Cat despre preparare, nu strica sa pregatiti rulourile de cu seara (sau macar cu cateva ore inainte), pentru ca puiul sa se impregneze cu parfumul sosului pesto, iar stratul de pesmet sa se usuce un pic. In rest, nimic mai simplu :).
Ingrediente (pentru 4 portii):
– piept de pui, fara piele si oase 650 g
– sos pesto 80 g
– branza Cedar 75 g
– branza Havarti 75 g
– pesmet 75 g
– unt 15 g
– boia dulce 1/2 lingurita
– piper
Intr-o tigaie, incingeti untul. Puneti pesmetul si rumeniti-l putin. Atentie, nu-l scapati din ochi pentru ca se arde destul de repede! Opriti focul si, cand s-a racit un pic pesmetul, amestecati-l cu boiaua. Taiati pieptul de pui in 4 felii mai mari. Bateti un pic carnea, cat sa ajunga feliile la o grosime de jumatate de cm. Intindeti feliile pe un tocator mare, dati-le cu un pic de piper macinat si intindeti pe ele, in strat uniform, sosul pesto. Puneti, la unul din capete, branza si rulati strans, avand grija sa bagati marginile in interior (astfel incat branza sa nu aiba pe unde iesi cand se va topi). Pentru siguranta, fixati rulourile cu scobitori. Puneti pesmetul rumenit intr-o farfurie intinsa si dati prin el rulourile de pui. Lasati rulourile sa se “odihneasca” si, cand vreti sa le faceti, incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Asezati rulourile intr-un vas de Jena si bagati-le in cuptorul incins, pentru circa 25 de minute (in functie si de grosimea carnii si a ruloului).
Scoateti scobitorile si serviti rulourile de pui cu o salata alaturi si/sau o garnitura de cartofi.
Calorii: 235 kcal / 100 g.