Fondue de branza

Pe motiv de mini-concediu de Revelion, nu am apucat inca sa va dezvalui toate retetele pregatite pentru mesele festive de sarbatori. Asadar, astazi si maine, incerc sa-mi mai achit “datoriile”, prezentandu-va doua dintre antreurile/aperitivele cu care am incercat sa-mi incant invitatii. Incep prin a va vorbi un pic de fondue-ul de branza, un amestec cremos de Gruyere si Emmental, parfumat cu kirsch (lichior de cirese morello) si usturoi. Delicios si chic, perfect pentru o masa ceva mai restransa (pana la sase invitati). Preparat traditional elvetian, fondue-ul isi trage numele de la verbul “fondre”, adica “a topi”, ceea ce reflecta perfect esenta sa: branzeturi topite, mentinute la temperatura potrivita, astfel incat sa ramana lichide si cremoase, dar sa nu se arda la fundul vasului. Evident ca aveti nevoie, pentru asta, de “dispozitivul” special de fondue, cu spirtiera sau, mai simplu, cu lumanare.

Eu va propun astazi reteta simpla, de baza, de fondue, dar exista nenumarate variante, in functie de tipurile de branza folosite si de “adaosurile” utilizate (rosii, ardei gras si ardei iute sau ciuperci). In mod traditional, fondue-ul se mananca cu bagheta (cuburile se infig in varful furculitelor lungi si, apoi, se scufunda in branza topita), dar merg de minune si alte “inventii”. Pentru a fi pe gustul tuturor, eu am oferit si carne, si legume, si fructe :P. Mai exact: corabioare din mar cu prosciutto, muschi file crud-uscat, ardei gras si struguri. Si pentru ca stiam ca unul dintre invitati este maaare fan cartofi prajiti, am pregatit si din acestia (dupa ce i-am fiert mai intai), gandindu-ma ca oricum cartofii si branza se inteleg foarte bine. Si se pare ca nu am gresit, daca ma gandesc la viteza cu care s-a evaporat fondue-ul.

Mai trebuie sa stiti ca fondue-ul pica destul de greu la stomac, asa ca rezistati tentatiei de a pregati cantitati prea mari. Cat despre pregatirea propriu-zisa, este floare la ureche si dureaza pana in zece minute. Prin urmare, pregatiti dinainte “auxiliarele” (adica taiati legumele, fructele sau carnurile; asezati-le pe platouri, acoperiti-le cu folie si tineti-le la frigider), iar fondue-ul in sine pregatiti-l doar cand au venit musafirii, pentru ca trebuie servit imediat. In marile magazine, veti gasi la cutii amestecul deja facut de branzeturi, dar nu consider ca merita: este destul de scump si, daca veti citi pe cutie, veti vedea ca, paradoxal, contine putina branza. Iar, pentru a incheia intr-o nota vesela, va spun ca exista si o “regula”: daca un barbat isi pierde bucatica (de paine sau altceva) in vasul cu branza topita, el trebuie sa dea de baut mesenilor, iar daca acest lucru se intampla unei femei, ea trebuie sa-si sarute vecinii de masa. Asa ca, atentie! :P.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– branza Gruyere 250 g
– branza Emmental 150 g
– vin alb sec 140 ml
– kirsch 2 linguri
– usturoi 1 catel mare
– suc de lamaie 1 lingurita
– maizena 1 lingurita cu varf (8 g)
– nucsoara pudra 1 varf de lingurita
– piper alb 1 varf de lingurita

Pentru servit:
– bagheta frantuzeasca
– corabioare de mar cu prosciutto
– struguri
– ardei gras
– cartofi fierti si, apoi, prajiti
– muschi de vita crud-uscat

Fondue de branza cu vin alb si kirsch

Dupa cum v-am spus deja, incepeti prin a pregati “auxiliarele”, pe mai multe platouri: taiati bagheta cuburi; spalati strugurii; curatati, spalati si taiati ardeiul gras; feliati foarte subtire muschiul crud-uscat. Pentru barcutele cu mar: taiati marul in jumatate, curatati-l de cotor si seminte si taiati-l in felii. Infasurati, apoi, fiecare felie de mar intr-o jumatate de felie de prosciutto. Puneti toate aceste lucruri pe platouri, acoperiti-le cu folie (ca sa nu se usuce sau oxideze) si pastrati-le la rece.

Fondue de branza cu vin alb si kirschFondue de branza cu vin alb si kirsch

Daca vreti sa pregatiti si niste cartofi, va sugerez reteta de Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta, crocanti la exterior si moi in interior. In fine, pentru fondue: taiati catelul de usturoi pe lungime si frecati cu el, bine, bine, vasul de fondue. Asezati vasul la bain-marie si puneti in el vinul alb si kirsch-ul. Când amestecul s-a infierbantat, puneti branzeturile taiate cuburi. Amestecati pana cand branza se topeste. Adaugati sucul de lamaie si maizena in ploaie, amestecand continuu. Cand ati obtinut un amestec omogen, opriti focul si adaugati nucsoara si piperul alb. Puneti imediat vasul de fondue deasupra spirtierei sau lumanarii si duceti-l la masa, impreuna cu platourile deja pregatite.

Fondue de branza cu vin alb si kirschFondue de branza cu vin alb si kirsch

Fiecare musafir primeste propria “tepusa” si distractia poate incepe…

Fondue de branza cu vin alb si kirsch

Calorii: destule… in functie si de “auxiliare” 😛

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11