A trecut un an de cand nu ne-am “auzit”… Eeee, cam zece zile mai exact, dar nu inseamna ca am uitat sa va urez un An Nou fericit, cu multa sanatate si bucurii! Iar ca sa-mi iau revansa pentru absenta, deschid seria postarilor pe 2012 cu o reteta speciala, “gourmet” i-ar zice unii: midii umplute cu mousse de somon, parfumate cu o adiere de cognac si ceapa (dar nu orice fel de ceapa, ci din cea “frantuzita”) si desavarsite cu cateva boabe suculente si delicioase de icre de Manciuria. Nu stiu daca o astfel de reteta ar putea fi gatita vreodata in celebrul “Cub”, restaurantul futurist creat de Electrolux pentru a “poposi” in cele mai neobisnuite locuri din marile capitale europene, dar cred ca se potriveste foarte bine ideii promovate prin ineditul restaurant si anume ca nu este greu sa creezi experiente culinare extraordinare in propria casa.
Reteta presupune, ce-i drept, ingrediente destul de “usturatoare” pentru buzunarele noastre, dar macar din cand in cand cred ca ne putem rasfata. Asadar, chiar daca nu puneti un semn la aceasta reteta cu gandul sa o pregatiti la urmatorul bufet cu 30 de invitati, macar tineti-o minte pentru cand veti vrea sa va delectati cu un preparat deosebit in compania persoanei iubite :P.
Sfat: Midiile proaspete trebuie sa aiba cochilia de un negru lucios si sa nu miroasa ciudat, doar sa aduca a mare. Prin urmare, inlaturati-le de la inceput pe cele care sunt sparte, uscate sau au un miros greu. Apoi, midiile trebuie sa fie inchise. Cele partial deschise se verifica astfel: le bateti cu degetul sau le loviti usor de blatul de lucru si, daca sunt vii, se vor inchide imediat. Daca nu se inchid, aruncati-le. Apoi, curatati midiile cu o perie sau cu partea abraziva a unui burete nou de bucatarie. Trebuie sa curatati foarte bine cochiliile si trebuie sa le spalati cu atentie, pentru a inlatura orice urma de nisip sau alte reziduuri. Urmeaza βbarbierireaβ midiilor: se smulg firele folosite pentru prinderea de stanci. Nu in ultimul rand, dupa preparare, inlaturati midiile care au ramas inchise, deoarece inseamna ca erau moarte inainte de a le inabusi.
Daca va place reteta, va invit sa o “votati” printr-un comentariu pe blog sau printr-un Like pe pagina de Facebook. In functie si de voturile voastre, Dino Gurmandino ar putea ajunge sa vada cu ochii sai ce minunatii pregatesc marii bucatari ai lumii invitati la “Cubul” Electrolux din Milano :D.
Ingrediente (pentru 2 portii):
– midii 20 buc.
– file de somon 300 g (cu tot cu piele)
– cognac 1 lingura
– ceapa esalota 2 buc. (40 g)
– albus 1 buc.
– smantana lichida (32% grasime) 200 ml
– unt 20 g
– vin alb sec 2 linguri
– arpagic verde 5 g
– icre de somon 10 g
– fulgi de ardei iute
– sare, piper
Spalati somonul, stergeti-l de apa si curatati-l de piele si de eventualele oase ramase. Taiati-l bucati si puneti-l in paharul blenderului, impreuna cu ceapa esalota, cativa fulgi de ardei iute, cognacul si albusul de ou. Pasati bine, bine, pana cand obtineti ca o spuma densa. Transferati spuma intr-un castron si lasati-o la rece (in frigider), timp de 15 minute. Incorporati, apoi, cu ajutorul unei spatule, 100 ml smantana lichida. Adaugati un praf de sare si piper proaspat rasnit. Omogenizati si lasati la rece, pana cand pregatiti midiile.
Odata triate si curatate midiile (dupa cum am aratat mai sus), puneti 10 g unt intr-o tigaie inalta sau intr-o oala care se poate acoperi etans cu un capac. Puneti midiile, dati focul mare si acoperiti. Lasati circa 2 minute, zgaltaind o data, de doua ori vasul, astfel incat midiile sa se “amestece” (cele de la suprafata sa ajunga la fund si invers). Puneti o lingura de vin, 100 ml de apa si mai lasati vreo 2-3 minute. Nu uitati sa mai zgaltaiti din cand in cand vasul :P. La sfarsitul acestei etape, midiile ar trebui sa fie deschise. Scoateti-le cu o spumiera si pastrati zeama stransa in vas. Aruncati midiile care nu s-au deschis! Cu varful unui cutit, desprindeti cu grija corpul midiei de cochilie, fara a rupe cochilia. Cu ajutorul unei lingurite, umpleti una din valve (cochilie) cu mousse de somon si asezati peste molusca.
Inchideti scoica si legati-o foarte strans cu ata de bucatarie. Procedati la fel pana terminati midiile. Puneti mai multa apa intr-o oala si posati midiile (trebuie sa fiarba incet, fara “valuri”) timp de 5 minute.
Intre timp, pregatiti sosul: incingeti untul ramas intr-o tigaie si caliti ceapa esalota, taiata marunt. Stingeti cu o lingura de vin, lasati cateva secunde (pana cand vinul aproape ca se evapora) si puneti circa 75 ml din zeama ramasa de la inabusirea midiilor. Atentie, strecurati-o cu multa atentie, pentru a indeparta eventualele graunte de nisip care v-au scapat! Lasati sa scada la jumatate sosul si puneti smantana ramasa (100 ml). Puneti un pic de piper macinat (alb de preferinta), omogenizati si opriti focul. Treceti sosul printr-o strecuratoare si pastrati-l la cald, la bain-marie. Scoateti cu grija, cu spumiera, midiile. Taiati atele, desfaceti midiile si rupeti cochilia goala.
Pe farfurii-platou, puneti jumatate din sos si asezati midiile umplute in forma de stea. Presarati un pic de arpagic verde deasupra si decorati cu icre de Manciuria. Serviti imediat preparatul!
Calorii: Bucurati-va de preparat si de compania persoanei dragi…
yummy!
Absolut superb totul,de la ingrediente,la modul de preparare si pana la prezentare!
Multumesc mult :). Mi-ar placea ca reteta sa fie pe placul cat mai multor vizitatori si membrilor juriului si sa am ocazia sa va povestesc ce lucruri extra-mega-super se intampla in restaurantul Cub π
Minunata reteta! Pentru ea dar si pentru toate celelalte de pe blogul tau meriti sa-ti spun din toata inima: drum bun!
Sa dea Domnu, Mariana! Multumesc mult pentru urare si pentru fidelitate cu care-mi urmaresti retetele :).
Buuuuune. Cand mai faci, sa vin la masa? π Bafta!
Delicios preparat! Multa bafta Andreea!
Multumesc mult, Antonina :). Si tortul tau arata super. Tre’ sa-l fac si eu ca prea e tentant! Cu siguranta vei castiga cu el π
Pentru tine, Brindusa, fac oricand :). Multa bafta si tie!
Frumoasa prezentare si cu siguranta delicios:)
Succes!
Multa bafta la concurs! π
Multumesc mult pentru urari! Competitia este dura, dar speranta moare ultima π
Iti doresc multa ,multa bafta !! Arata foarte bine π
Suna taaare bine si arata extraordinar ! succes !